İMAM GÜNEŞ/İSTANBUL
Elektrik ve elektronik sektörü, geride bıraktığımız yılı yaklaşık 17 milyar dolar ihracatla değerlendirdi ve bu alandaki başarılı firma temsilcileri ödüllendirildi. Sektörün ihracattaki temsilcisi Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği’nin (TET) gözetiminde gerçekleşen “2024 Yılı İhracatın Liderleri Ödül Töreni”, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlendi.
Törenin açılışında TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve TET Başkanı Güven Uçkan, katılımcılara hitap etti. TET üyesi toplam 50 firma, 5 farklı kategoride ödüllerle onurlandırıldı. Sektörde en yüksek ihracatı gerçekleştiren firma Vestel olurken, beyaz eşya alanında Arçelik, elektronikte Vestel, elektrik üretim ve dağıtım ekipmanlarında Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri A.Ş. (BEST) ve kablo kategorisinde HES Kablo ödülü aldı.
“Rekabetçiliğimiz artarsa yeni fırsatlar oluşabilir”
TİM Başkanı Gültepe, sektördeki başarının arkasında irili ufaklı 22 bin 500 firmadan oluşan bir iş gücünün bulunduğunu dile getirdi. Türkiye’nin 2028 yılında 375 milyar dolarlık bir ihracat hedefine ulaşmayı planladığını ve bu rakamın 22,4 milyar dolarının elektrik ve elektronik sektöründen beklendiğini vurguladı.
Küresel ticaretteki belirsizliklerin sürdüğünü belirten Gültepe, “ABD Başkanı Donald Trump tarafından başlatılan ticaret savaşlarındaki gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Ekip arkadaşlarımız sektörel projeksiyon çalışmalarına devam ediyor. Rekabetçiliği artırabilirsek, bu süreçte yeni fırsatlar bulabileceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Hedef pazarlara yakın markaj
TET Başkanı Güven Uçkan, geçen yıl 16,9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin dördüncü büyük ihracatçı sektörü olduklarını ifade etti. Kilogram başına ihracat değeri olarak 7 dolara ulaştıklarını belirten Uçkan, ihracat yapısının yüksek teknoloji lehine dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için finansmana erişimin kolaylaştırılmasının ve rekabetçi döviz kurunun önemine değindi. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının tedarik zincirlerinde değişim yaratacağını belirten Uçkan, Türk firmalarının elektrikli cihazlarda sertifikasyon süreçlerini tamamlaması halinde ABD pazarında yeni fırsatlar elde edebileceğini kaydetti.
Uçkan, “Bu çerçevede ABD pazarına, Sahra Altı Afrika’daki enerji projelerine ve Orta Doğu’daki altyapı yatırımlarına daha fazla odaklanmayı planlıyoruz. Ayrıca MENA bölgesi, Güney Amerika ve Asya-Pasifik pazarlarında da çalışmalarımızı artıracağız.” dedi.
■ TİM Başkanı’ndan başarı için 4 stratejik madde
Mustafa Gültepe, Türkiye’nin 2028 yılındaki 375 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için şu önceliklerin belirlenmesi gerektiğini açıkladı:
■ Öncelikle teknoloji ve inovasyon odağını daha da artırmalı, Ar-Ge harcamalarını yükseltmeliyiz.
■ Marka ve patent sayısını hızlı bir şekilde artırarak, teknoloji transferi noktasında yeni iş birlikleri geliştirmeliyiz.
■ E-ihracat olanaklarından daha fazla faydalanmalı, geniş bir ihracat çeşitliliği ile hizmet sunmanın önemini unutmamalıyız.
■ Yeşil dönüşüm hedeflerimiz doğrultusunda adımlar atmalıyız. Ülkemizin 2053 yılında karbon nötr olma hedefi dikkate alınarak projelerimizi bu hedefe uygun şekilde planlamalıyız.
Kaynak: Ekonomim