Sağlık sektörü, şiddet olayları ve zorlu çalışma koşullarıyla gündeme gelirken, sağlıkçıların sorunları hala cevapsız kalıyor. Türkiye, uzun zamandır sağlık profesyoneli göçü yaşarken, genç hemşirelerini kaybetme riskiyle de karşı karşıya bulunuyor.
Birçok hemşirenin başka ülkelere gitmesi, geri kalan az sayıda personelin üzerine büyük bir iş yükü bindirdi. Bu durum, genç hemşirelerin tükenmişlik hissi yaşamasına neden olmada önemli bir etken oluyor.
GİDENİN YERİ DOLMAYINCA 96 SAAT NÖBET TUTTULAR
Cumhuriyet’ten Taylan Gülkanat’ın aktardığına göre, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, kamu hizmetinde ocak ayı itibarıyla 96 saate kadar ek nöbet tutan hemşireler bulunduğunu bildirdi.
Yalçınkaya, Sağlık Bakanlığı’nın yeni hemşire atamak yerine mevcut personeli ek nöbet tutmaya zorladığını dile getirerek, emek sömürüsü nedeniyle genç hemşirelerin meslek yaşamlarının başında tükenme noktasına geldiğine dikkat çekti.
Kamuya ataması yapılmamış hemşirelerin özel sektörde düşük ücretli işlerle karşı karşıya kaldığını belirten Yalçınkaya, Cumhurbaşkanlığı verilerine dayanarak, yeni mezun hemşirelerin %14’ünün bir yıl içinde ilk işini bulamadığını, mezun hemşirelerin %41’inin küçük ve orta ölçekli işletmelerde, %46’sının ise asgari ücret veya civarında bir gelirle çalıştığını ifade etti.
YAKINDA ‘GIRTLAĞINA YAPIŞACAK’ SAĞLIKÇI KALMAYACAK
Yalçınkaya, “Özel sektörde yaşanan zorluklar ve kamuda yetersiz istihdam nedeniyle iş yükü artıyor. Dünyada her geçen yıl ortaya çıkan hemşire açığı, gençlerimizin yurtdışına gitmesine neden oluyor. Bakanlık, sağlık alanında tasarruf yapamayacağını anlamalı. Kamuya yeni atama politikası, emekli olacak memurların sayısına göre belirlendiği için bu durumdan vazgeçilmeli” şeklinde konuştu.
Türk Hemşireler Derneği Başkan Yardımcısı Merve Erener Erdoğan, meslektaşlarının atama bekleyişine dikkat çekti. Erdoğan, “Hastaya sürekli dokunan kişi hemşiredir. Hemşire sayısının artırılması şart, ‘Kaç hastaya kaç hemşire bakacak?’ bu standartların belirlenmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
‘YÜZDE 70’İ İSTEMİYOR’
Erdoğan, yurtdışına çıkmak isteyen hemşirelerle ilgili geçen yıl yaptıkları araştırmanın verilerini de paylaştı. 8,500 hemşirenin katıldığı çalışmada, “Hemşirelerin %70’i bu ülkede mesleklerini yapmak istemediğini belirtti. %50’si de yurtdışına gitmek için eyleme geçmiş durumda” açıklamasında bulundu.
Erdoğan, hemşirelerin bir saatlik normal nöbet ücretinin 100.49 lira olduğunu ifade etti.
Kaynak: Halk TV