1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Gıda Stok Merkezi Olma Yolunda İlerliyor

Türkiye Gıda Stok Merkezi Olma Yolunda İlerliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İMAM GÜNEŞ/İSTANBUL

IV. Tarım Orman Şurası hazırlıkları çerçevesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde, “Tarım Diplomasisi Atölyesi” gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, tarımın uluslararası önemi ve stratejik boyutları masaya yatırıldı. “Günümüz Dünyasında Tarım Diplomasisi” başlıklı özel oturumda, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Azerbaycan Tarım Bakanı Mecnun Mamedov ve Suriye Tarım ve Tarım Reformu Bakanı Amjad Badr bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundular.

Toplantıda, bölgeler arası iş birliği, deneyim paylaşımı ve ortak çözümler üzerinde duruldu. Tarımın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda bir diplomasi aracı olduğunun altı çizildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Dünya Gıda Programı (WFP) bize Türkiye’yi bölgesel ve küresel ölçekte gıda stokları için bir ‘stratejik stok merkezi’ olarak konumlandırma talebinde bulundu. Dışişleri Bakanlığımızla bu konuyu istişare ettik ve değerlendirmeleri tamamladık. Cumhurbaşkanımızın da destekleriyle ülkemizin bu konumda yer almasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. Yumaklı, tarım diplomasisinin barış diplomatisi olduğunu belirterek, “Bir toplumda gıda yoksa sorun vardır. Üretici korunmazsa sürdürülebilirlikten bahsedilemez. Gıda, sadece bir ürün değil, aynı zamanda geleceğimizi belirleyen bir unsurdur” dedi. Türkiye’nin tarımsal hasılasının Avrupa’da birinci, dünya genelinde ise ilk 10 arasında yer aldığı bilgisini veren Yumaklı, bölgesel ve küresel iş birlikleri ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.

Azerbaycan Tarım Bakanı Mecnun Mehmedov, Karabağ’da tarım politikalarını yenileyerek kırsaldan kopan gençleri yeniden tarıma kazandırmayı hedeflediklerini ve bu süreçte Türkiye ile iş birliğini güçlendirdiklerini ifade etti.

Suriye Tarım ve Tarım Reformu Bakanı Amjad Badr ise sulama ve kuraklıkla mücadelede iş birliğinin zorunlu olduğunu vurgulayarak, “Tarım alanlarının sulama ihtiyacını karşılamak ve kuraklıkla mücadele etmek için birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

■ Dış ticaret fazlası 11 milyar dolara yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tarımsal ürün ihracatının önemine dikkat çekerek, 2024’te Türkiye’nin tarımsal ürünler ihracatının 32,5 milyar dolar, ithalatının ise 21,4 milyar dolar olacağını belirtti. Bolat, ihracat artışı ve ithalat azalması sayesinde gıda ve tarım sektöründeki dış ticaret fazlasının 2023’te 7 milyar dolardan 2024’te yaklaşık 11 milyar dolara yükseleceğini açıkladı.

Kaynak: Ekonomim

Türkiye Gıda Stok Merkezi Olma Yolunda İlerliyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin