1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye, Uzayda Yeni Bir Çağa Adım Atıyor!

Türkiye, Uzayda Yeni Bir Çağa Adım Atıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlediği “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” çerçevesinde, Türkiye’nin uzay ve uydu alanındaki faaliyetlerinin hız kazanacağı öngörülüyor. BİLSAT, RASAT, GÖKTÜRK uyduları ve İMECE adlı yüksek çözünürlüklü yerli görüntüleme uydusu, Türkiye’yi yer gözlem uyduları ve yer istasyonları tasarlayıp üretebilen ülkeler arasına sokuyor. TÜRKSAT 6A’nın yerli imkanlarla geliştirilmesi ise milli uydu markası oluşturma sürecinde kaydedilen önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Milli uydu şirketinin kurulması büyük önem taşıyor

Türkiye için mevcut uydu üretim kapasitesinin daha verimli kullanılması, insan kaynaklarının etkin şekilde değerlendirilmesi, mükerrer yatırımların önüne geçilmesi ve dünya ile rekabet edebilecek bir milli uydu şirketinin kurulması oldukça kritik bir öneme sahiptir.

Bu doğrultuda, uydu teknolojilerinde kazanılan AR-GE ve üretim yeteneklerinin ticarileştirilmesi, aynı zamanda ulusal güvenliğe katkıda bulunacak bir “milli uydu şirketi” kurulması hedeflenmektedir.

Kurulacak bu milli uydu şirketi ile uydu ekosistemindeki kamuya ait yapılar tek çatı altında toplanarak koordinasyon sağlanacak, insan kaynakları ve altyapıların verimli kullanılması hedeflenecektir. Böylece Türkiye’nin uzay alanındaki rekabet gücünün artması ve uluslararası pazarda daha güçlü bir konuma ulaşması mümkün hale gelecektir.

Uzay teknoparkı kurulacak

Savunma sanayisinde elde edilen başarıların uzay teknolojilerine de aktarılabilmesi için güçlü bir ekosistem oluşturulması planlanıyor. Bu çerçevede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Türkiye Uzay Ajansı (TUA) kurulmuş olup, uzay alanındaki teknoloji geliştirme çalışmaları için gerekli altyapının oluşturulması ve nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi amacıyla uzay teknolojileri odaklı bir teknopark hayata geçirilecektir.

Türkiye’nin uzay politikaları için gerekli olan teknoloji geliştirme faaliyetleri, büyük oranda bu teknoparkta gerçekleştirilecektir. Ankara’da kurulacak olan teknopark, yürütülecek yenilikçi teknolojiler aracılığıyla Türkiye’nin küresel uzay ekonomisindeki payını artırmasına katkıda bulunacaktır.

Uzay teknolojilerinin savunma sanayisinde kullanılması, Türkiye’nin askeri operasyon ve savunma kapasitesini önemli derecede güçlendirecek; yüksek çözünürlüklü yer gözlem uyduları sayesinde sınır güvenliği, istihbarat toplama ve operasyon planlaması gibi kritik alanlarda önemli avantajlar sağlanması beklenmektedir.

Yeni destekler yolda

Rekabet Öncesi İşbirliği Destek Programı kapsamında alçak dünya yörüngesinde faaliyet gösterecek uydu teknolojilerinin kritik alt bileşenleri, yer sistemleri ve özel iletişim altyapısının kurulmasına yönelik projelere destek sağlaması planlanmaktadır.

Bu çerçevede, 200 kilogram altındaki uydu projelerinin tasarım, geliştirme, prototip, test, doğrulama, fırlatma ve yörüngedeki çalışma test süreçleri tamamen desteklenecektir.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Destek Programı ile “haberleşme ve uzay” alanı öncelikli sektörlerden biri olarak belirlendi. Bu program altında, alçak yörünge uydu sistemleri, yeni nesil haberleşme altyapıları ve akıllı haberleşme cihazları yatırım desteklenecek. Ayrıca, TUA tarafından lazer HB11 füzyon enerji dönüşümü laboratuvar test altyapısı kurulacağı duyurulmuştur.

Kaynak: Ekonomim

Türkiye, Uzayda Yeni Bir Çağa Adım Atıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin