1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. Türkiye ve Irak’tan IŞİD Kamplarına Ortak Çözüm

Türkiye ve Irak’tan IŞİD Kamplarına Ortak Çözüm

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ve Irak’tan Ortak Komite Kuruluyor

PKK ile güvenlik işbirliğini güçlendiren Türkiye ve Irak, Suriye’deki IŞİD kamplarına ilişkin sorunların çözümü için ortak bir komite oluşturma kararı aldı.

Suriye’nin kuzeyinde yaklaşık 10 bin IŞİD mensubu cezaevlerinde tutuluyor. Bu insanların ailelerinin de sayıları yaklaşık 50 bini bulmaktadır ve farklı kamplarda gözetim altında bulunmaktadırlar.

IŞİD kamplarıyla ilgili gelişmeler, 13 Nisan’da Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması toplantısında kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin’in başkanlığında yapılan toplantıya iki ülkenin içişleri, savunma bakanlıkları ile istihbarat yetkilileri katıldı. Ayrıca, Irak’tan Haşdi Şabi ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi temsilcileri de bu toplantıda yer aldı.

Toplantı, Suriye, Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan’ın oluşturduğu “Beşli Mekanizma” çerçevesinde önemli bir aşama olarak değerlendirildi. IŞİD ile mücadele için Suriye topraklarında ortak bir operasyon merkezi kurulması için gerekli adımlar atıldı.

Kaynak, Getty Images

Fotoğraf altı yazısı, Suriye’deki Roj Kampı: Ölü ya da tutuklu IŞİD savaşçılarının aileleri bu kamplarda tutuluyor (5 Nisan 2025)

Toplantıda alınan kararlar, bir ortak bildiriyle duyuruldu. Bu bildiride, “Suriye’deki el-Hol, Roj ve diğer kamplara bir çözüm bulunmasının aciliyeti nedeniyle, taraflar sorunu ele almak maksadıyla ortak bir komite kurmanın gerekliliğini teyit etmiştir” denildi.

Cezaevlerinin ve kampların kontrolü, ABD ile işbirliği yapan, ağırlığını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından sağlanıyor. Türkiye, ABD’ye YPG ile işbirliğini sona erdirmesi ve IŞİD ile mücadelede yeni bir yaklaşım benimsemesi çağrısında bulunuyor.

Irak Vatandaşlarının Geri Alınması

YPG’nin Şam yönetimiyle yaptığı anlaşmayı da takip eden Türkiye, bölge ülkeleriyle birlikte “Beşli Mekanizma” kapsamında IŞİD ile mücadelede etkin bir platform yaratmaya çalışıyor.

Bu sürecin ilk aşamalarından biri, IŞİD cezaevleri ve kamplarıyla ilgili sorunun nasıl ele alınacağı. Tutuklu IŞİD üyeleri ve ailelerinin yaklaşık yüzde 80’inin Irak ve Suriye vatandaşı olduğu ifade ediliyor. Bu ülkelerin vatandaşlarına yönelik süreçlerin yönetiminin, her iki taraf için de faydalı olacağı düşünülüyor.

Türkiye, bu süreçte Irak ve Suriye’ye destek sağlayabileceğini belirtiyor. Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Bağdat yönetiminin kendi vatandaşlarıyla ilgili adım atmasında sorun olmadığını kaydetti. Hüseyin ayrıca, kampların çocuklar ve gençler için “IŞİD eğitim merkezi” olarak işlev gördüğünü vurguladı ve “El-Hol kampını çözmek için uluslararası toplumla işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Iraklı ailelerin çoğunu Irak’a geri getirmeye başladık” dedi.

Suriye - Haseke'deki Panorama hapishanesinde, 46 farklı uyruktan yaklaşık 4 bin 500 kişi IŞİD suçlamasıyla tutuluyor. Cezaevi hücrelerinden birinin fotoğrafında üniformalı mahkumlar var.

Kaynak, Getty Images

Fotoğraf altı yazısı, Suriye – Haseke’deki Panorama hapishanesinde, 46 farklı uyruktan yaklaşık 4 bin 500 kişi IŞİD suçlamasıyla tutuluyor.

Bu kamplarda, Suriye ve Irak dışındaki pek çok Avrupa ülkesinden de insanlar bulunmaktadır. Türkiye, bu ülkelerin kendi vatandaşlarını alması gerektiği çağrısını sürdürüyor. Oluşturulacak komitenin amacı; hem kampların boşaltılması hem de tutuklu IŞİD mensuplarıyla ilgili süreçlerin hızlandırılması olarak belirlenmiş durumda. Bulunacak çözüm, cezaevlerindeki IŞİD’lerin burada tutulması ve kontrolünün bölge ülkelerinin elinde olması gerektiğini öne sürüyor.

Ortak Operasyon Merkezi Kurulacak

Antalya’daki Türkiye-Irak görüşmelerinde “Beşli Mekanizma” çerçevesindeki çalışmaların gözden geçirildiği ifade edildi. Ortak açıklamada, “Suriye ve komşularınca 9 Mart 2025 tarihinde Amman’da başlatılan ‘Beşli Mekanizma’ bağlamında, Ortak Operasyon Merkezi’nin kurulmasına dair kararlılığımızı teyit ediyoruz” denildi.

Amman’da bakanlar düzeyinde yapılan toplantıda kararı verilen Ortak Operasyon Merkezi’nin kuruluşuna dair teknik görüşmelerin geçtiğimiz hafta Ankara’da gerçekleştirildiği bildirildi. Dışişleri Bakanı Fidan, bu merkezin en kısa zamanda faaliyete geçeceğini belirtti ve terörizmin tüm bölge ülkeleri için ortak bir tehdit olduğunu vurguladı.

Suriye'deki Roj Kampında kırmızı çarşaflı bir kız, silahlı kadın güvenlik görevlilerinin arasında duruyor

Kaynak, Getty Images

Fotoğraf altı yazısı, Suriye’deki Roj Kampı: Ölü ya da tutuklu IŞİD savaşçılarının aileleri bu kamplarda tutuluyor (5 Nisan 2025)

Merkezin nasıl kurulacağına ilişkin henüz resmi bir bilgi verilmedi. Beş ülke askerî ve istihbarat birimlerinin görev alacağı bu merkezin, ilerleyen süreçlerde IŞİD’e karşı operasyonel faaliyetler gerçekleştirmesi bekleniyor. Türkiye ve Ürdün’ün, bu süreçteki askeri ve istihbarî kapasite ve yetenekleri kritik bir rol üstlenecek.

Ancak “Beşli Mekanizma”nın etkin hale gelebilmesi için ABD ve diğer Batı ülkeleriyle uyum içinde çalışmanın önemine dikkat çekiliyor. Suriye iç savaşının başladığı 2011 sonrasında ortaya çıkan IŞİD, Avrupa ülkelerinde terör saldırıları gerçekleştirdi. ABD liderliğindeki IŞİD’le mücadele koalisyonu, 2014 yılından itibaren örgüte karşı önemli başarılar elde ederek, büyük darbeler indirdi. Ancak IŞİD’in hâlâ Suriye’de bazı unsurlarının var olduğu bilinmektedir.

Kaynak: BBC Türkçe

Türkiye ve Irak’tan IŞİD Kamplarına Ortak Çözüm
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin