Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye'nin ilk ve tek "Türkiye Berber Kültürü ve Tarihi Okul Müzesi"

Türkiye'nin ilk ve tek "Türkiye Berber Kültürü ve Tarihi Okul Müzesi"

Yunusemre İlçesinde bulunan Sosyal Bilimler Lisesinde AB projesi kapsamında 5 yıl önce kurulan ‘Türkiye Berber Kültürü ve Tarihi Okul Müzesi’ ülkemizde bilinen tek ‘Berber Müzesi’ olma özelliğini taşırken, proje ortakları tarafından dijital olarak da erişime açılmasıyla, dünyanın her yerinden meraklıları müzeye ulaşabiliyor.
Okul Müdürü Ayyıldız, “Bir berberlik müzesi yoktur. Sadece çeşitli kent kültürü müzeleri içinde mesleklere ayrılmış alanlar içinde berberlik sınırlı bir yere sahiptir. Müzemiz her özelliğiyle bir ilk olmuştur.” dedi.

Manisa Sosyal Bilimler Lisesi Okul Müdürü Ercan Ayyıldız, Türkiye Berber Kültürü ve Tarihi Müzesinin, yaklaşık 5 yıl önce Almanya, İtalya, Yunanistan ve Avusturya ile yürütülen ‘’www.amuse(u)ment.eu – youth thinking about their recent cultural heritage’’ başlıklı Avrupa Birliği projesi çerçevesinde kurulduğunu söyledi. 
Projenin okulun İngilizce öğretmeni Hanife Karakaya liderliğinde gerçekleştirildi ini kaydeden okul müdürü Ayyıldız, temanın berberlik olmasının temel nedeninin berberlerin geçmişten günümüze kültürün önemli bir taşıyıcısı olması olduğunu söyledi. 

Beberberler Odası da destek verdi

Okul Müdürü Ayyıldız, “Mesleğin tarihsel gelişimini takip etmek bizlere ülkemizin yaşadığı kültürel değişimi de inceleme fırsatı vermiştir.  Ayrıca kültürümüzde berber motifinin çok önemli bir yeri vardır. Öyle ki çocuk masallarımızın girişindeki tekerlemelerde “Deve tellal iken pire berber iken” deriz. Kültürümüz içinde berberlere ve berberliğe dair onlarca şarkıya, bilmeceye, tekerlemeye, deyim ve atasözüne rastlamak mümkündür. 
Okulumuz, başta bu müzenin kurulması olmak üzere ortak faaliyetler yapmak konusunda işbirliğinde bulunmak üzere Manisa Berberler Odası ile protokol imzalamış, protokol kapsamında Manisa Berberler Odası, Manisa Sosyal Bilimler Lisesi  Berber Kültürü ve Tarihi Müzesinde yer alabilecek berberlikle ilgili tüm materyallerin temin edilmesi ve bu materyallerin  sergilenmesi konusunda okul müzemize destek olmuştur.” dedi.

Okuldaki Berber Müzesi dijital ortamda dünyaya açıldı
 

2019 yılında kurulan okul müzesine dijital ortamdan da ulaşabilir olduğunu vurgulayan okul müdürü Ayyıldız “Proje ortaklarımızdan Avusturya dijital olarak da erişime açmış ((https://twinspace.etwinning.net/116309/pages/page/2203454) ve bu sayede dünyanın her yerinden meraklıları müzemizde sergilenen eserlere ulaşabilmektedir. Müzemizin kurulduğu tarih itibariyle berberlikle ilgili çalışmaların son derece sınırlı olduğu bilinmektedir. Öyle ki bir berberlik müzesi yoktur. Sadece çeşitli kent kültürü müzeleri içinde mesleklere ayrılmış alanlar içinde berberlik sınırlı bir yere sahiptir. Müzemiz her özelliğiyle bir ilk olmuştur. Manisa Sosyal Bilimler Lisesi Berber Kültürü ve Tarihi Okul Müzesi, geçici sergileri, yayınları, objeleri, materyalleri  ve temasıyla okulumuzda yürütülen diğer 5 AB projesine de ev sahipliği yapmış ve bu haliyle kıymetli bir alternatif öğrenme çevresi olarak kabul görmüştür.” diye konuştu. 

51 yıllık berber tüm aletlerini bağışlamıştı

Yaklaşık 5 yıl önce kurulan Berber Müzesi için aletlerini bağışlayan berberlerin olduğunu vurgulayan okul müdürü Ayyıldız, “Manisa’da 51 yıldır berberlik mesleğiyle uğraşan İsmet Güven, çıraklığından bugüne kullandığı malzemeleri okulumuzdaki berber müzesinde sergilemek üzere bağışlamıştı.” dedi.
Okul olarak gelecek nesillere bir müze bırakmış olmanın kendilerini çok heyecanlandırdığını söyleyen Proje Koordinatör Öğretmeni Hanife Karakaya ise “Kültürel mirasımızı gelecek nesillere teknoloji ile aktaracağız. Teknoloji sayesinde Türkiye Berber Kültürü ve Tarihi Müzesi, dijital olarak erişime açılacak, dünyanın her yerinden insanlar sanal turlarla müzemizi gezebilecek, müzemiz için geliştireceğimiz materyallerden faydalanabilecektir.” şeklinde konuştu. 
Berberlik Kültürü ve Tarihi Müzesi kurulması fikrinin sahibi, Proje Öğretmenlerinden Selami Arı ise, “Berberler geçmişten günümüze kültürün de önemli bir taşıyıcısı olmuşlardır. Mesleğin tarihsel gelişimini takip etmek aynı zamanda bize ülkemizin yaşadığı kültürel değişimi de inceleme fırsatı verecektir. Ayrıca kültürümüzde berber motifinin çok önemli bir yeri vardır. Berberlere ve berberliğe dair onlarca şarkıya, bilmeceye, tekerlemeye, deyim ve atasözüne rastlamak mümkündür.” dedi.(Turgay Duyar)