Bakan Uraloğlu, Dubai’de düzenlenen “CABSAT 2025 Fuarı” çerçevesinde, Türksat 6A üzerinden gerçekleştirilen ilk ihracatla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Uraloğlu, Türksat’ın uydu hizmetleri alanındaki gelişimini aktararak, Dubai’deki anlaşmalarla Türkiye’nin geliştirdiği ilk haberleşme uydusu olan Türksat 6A üzerinden Batı ve Güney Asya’ya kapasite satışının yapıldığını duyurdu.
Teknik kabiliyet ve ticari başarı açısından tarihi bir adım
Bakan Uraloğlu, Dubai merkezli bir şirketle imzalanan anlaşmayı, teknik kabiliyet ve ticari başarı bakımından tarihi bir dönüm noktası olarak tanımladı. Türksat uydularının Batı Avrupa’dan Hindistan’a, Orta Asya’dan Güney Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada hizmet verdiğini ifade etti.
Daha önce çeşitli uluslararası şirketlere diğer uydular aracılığıyla hizmet sunduklarının altını çizen Uraloğlu, “Bugün geldiğimiz noktada, Türk mühendisliğinin eseri olan Türksat 6A ile doğudaki en uzak bölgelere ilk kez uydu kapasitesi ihraç etmiş durumdayız. Bu satış sayesinde Türksat, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri kapsayan Güney Asya pazarına doğrudan hizmet vermeye başladı. Bu, sadece bir kapasite satışı değil, aynı zamanda Türkiye’nin uzaydaki teknolojik egemenliğinin onaylanmasıdır,” dedi.
Türksat artık küresel bir oyuncudur
Uraloğlu, Türksat’ın yalnızca Türkiye için değil, bölgedeki ülkeler ve global pazarlar için de güçlü bir uydu operatörü haline geldiğini belirtti. Anlaşmanın, Türksat 6A’nın uluslararası pazara entegrasyonunu sağlayacağının yanı sıra Türkiye’nin uydu hizmetleri gelirini de arttıracağına dikkat çekti.
Uraloğlu, “Artık uydularımızın kapsadığı 5 milyar insana erişebilen Türksat, uydu teknolojilerinde çok daha güçlü bir şekilde hizmet sunmaktadır. Türksat, yüzde 100 Türk mühendisliği ile geliştirilmiş Türksat 6A’nın da bulunduğu uydu filosu ile dünyanın yüzde 65’ine ulaşabilmektedir. Tüm dünyada adından söz ettiren Türksat, artık küresel bir oyuncu olarak Türkiye’nin uluslararası markalarından biri haline gelmiştir,” dedi.
Uzayda yön veren taraf
Uraloğlu, Türksat 6A üzerinden gerçekleştirilen bu satışın, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen milli bir haberleşme uydusunun ilk kez ticari olarak expanse edilmesi açısından büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak şunları ekledi:
“Türksat’ın uydu filosuyla birçok uluslararası firma ile sözleşmeler imzalayarak, ülkemize ihracat geliri sağlamıştık. Uydu filomuzu uluslararası hizmet hedeflerine yönelik olarak planladık. Bugün, bu planlamanın somut sonucunu görmekteyiz. CABSAT’ta Türksat 6A üzerinden yapılan bu ihracat, ülkemizin yüksek teknoloji alanındaki dışa bağımlılıktan ne kadar uzaklaştığını göstermektedir. Artık biz uzayda sadece izleyen değil, aynı zamanda yön veren bir taraftayız.”
Yapılan ihracatın, Türksat’ı daha önce aktif olarak giremediği Güney Asya pazarında bir operatör haline getirdiğini ve bu sayede uluslararası rekabette elini güçlendirdiğini ifade eden Uraloğlu, anlaşmanın Türksat’ın uluslararası alandaki marka değerini artırdığını da belirtti.
Kaynak: Ekonomim