Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Önemli Hamle
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından yürütülen Beyanname Gözetim Programı ile beyan dönemi öncesinde riskli bulunan 18 bin mükellefin kurumlar vergisi matrahını toplamda 32 milyar lira artırdı.
Alınan bilgilere göre, Vergi Denetim Kurulu, nisan ayında Beyanname Gözetim Programı’nı hayata geçirdi. Bu program sayesinde mükelleflerle beyan öncesinde iletişim kurularak, risk1 durumları hakkında bilgilendirme yapılıyor. Bu sayede mükelleflerin beyanlarını daha dikkatli hazırlamaları hedefleniyor. İlk aşamada 500 bin mükellef tarandı ve 2,9 trilyon lira ticaret hacmine sahip 40 bin mükellef riskli olarak belirlendi.
Riskli mükellefler gönüllü bir uyum sürecine davet edildi. Başkanlık tarafından yönetilen bu çalışma sona erdi ve sonunda yaklaşık 18 bin mükellef, kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırmış oldu.
Zarardan Kara Dönüş
Bu çalışma çerçevesinde, 2023 ve 2024 geçici beyanlarında zarar beyan eden 1.046 mükellefin toplamda yaklaşık 2,36 milyar lira matrah beyan ederek, kar bildirdiği tespit edildi.
Bazı mükellefler ise müfettişlerin iletişime geçmesini beklemeden harekete geçerek düzeltme beyannamesi verdi. Bu kapsamda 837 mükellef, beyan ettikleri matrahı 502 milyon lira artırarak, 234 milyon lira zarar beyanından çıkarttı.
Çalışmaya katılan mükelleflerin yarısı matrahlarında düzeltme yaparken, bazı mükellefler de sağladıkları izahlarla risk kapsamından çıkarıldı. Bu durum, Beyanname Gözetim Programı’nın yüzde 70 oranında başarı sağladığına işaret ediyor. Ayrıca, program kapsamında uyum göstermeyen mükelleflere yönelik denetim sürecinin de başlatılacağı duyuruldu.
Denetim Öncesi Fırsatlar Sunuluyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gönüllü uyum mekanizmasına verdikleri önemin altını çizerek, şu ifadelerde bulundu:
“Yeni analiz teknikleri ve saha denetimlerimizle, riskli mükelleflerimizi çok rahat tespit ediyoruz. Bu kapsamda, vergi denetimleri ve yüksek cezai yaptırımlarla karşılaşmak istemeyen mükelleflerimizi gönüllü uyum sürecine bekliyoruz. Riskli olduğunu düşündüğümüz ve gönüllü uyum süreciyle risk durumunu azaltabileceğimiz firmalar için gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar, mükelleflerimize denetim öncesinde önemli bir fırsat sağlıyor. Mükelleflerin üzerinde gereksiz denetim yükü ve bürokrasi oluşturmadan, hızlı ve pratik çözümler geliştirmeye devam edeceğiz.”
Kaynak: Ekonomim