Bolu Kartalkaya’daki Yangın Sonrası Tartışmalar
Mehmet KAYA – ANKARA
Bolu Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında 78 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, binalardaki yangın güvenliği ve denetimi konuları gündeme geldi. Yangın önlemleri konusunda hangi kurumların sorumlu olduğu üzerindeki tartışmalar, mevcut mevzuattaki eksiklikleri de açığa çıkardı.
Kamuoyunun, binaların yangın güvenliğiyle ilgili bir yönetmelik taslağı üzerinde çalıştığı ve bu taslağın henüz görüşe açılmadığı öğrenildi. Taslağın, yapılarda yangın güvenliğine dair alınması gereken önlemleri içermesi bekleniyor.
Her türlü yapının cephe inşası ile cephelerde kullanılan malzemelerin üretimini gerçekleştiren Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (CEPHEDER) Başkanı Emre Ünaldı, dernek olarak her bina için cephe sorumlusunun atanmasını ve buna dayalı bir denetim ve sorumluluk sistemi önerdiklerini ifade etti.
Ünaldı, estetik açısından da önemli bulduğu bina cephelerinin, İstanbul’da hızlanan kentsel dönüşüm sürecinde kent estetiğine katkı sağlayacak biçimde, tarihi dokuyu yansıtacak şekilde düzenlenebileceğini kaydetti.
Bina Maliyetleri Üzerindeki Etkisi
Emre Ünaldı, gazetecilerle bir araya gelerek sektördeki cephe inşasının, yangın ve depreme karşı regülasyona tabi hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yangınların cephelerden yayıldığını ve etkili söndürme işlemlerinin cephe kontrolüne bağlı olduğunu hatırlatan Ünaldı, Bolu Kartalkaya’daki yangının da cephedeki yayılma ile ilgili olduğunu belirtti. Bu nedenle, binalarda kullanılan malzemelerden yapısal güvenliğe kadar her alanda standartlar oluşturulmasının zaruri olduğunu belirtti.
İnşaatlar için bir “cephe danışmanı” atanmasını talep eden Ünaldı, her projede mimar ve inşaat mühendisinin bulunmasının yanına cephe danışmanının da eklenmesi gerektiğini ifade etti. Bu uygulamanın, yapı denetim firmaları gibi cephe denetimlerinin etkinliğini artıracağına dikkat çekti.
Ünaldı, cephe danışmanının hukuken sorumlu olmasını önererek, cephelerde kullanılabilecek malzemeler için de standartların getirilmesi gerektiğini, mevcut durumda çok yanıcı malzemelerin bile cephelerde yalıtım amacıyla kullanılabildiğini ifade etti.
Kentsel Dönüşüm ve Estetik Önemi
Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm sürecinin hızlandığını dile getiren Ünaldı, cephe düzenlemelerinin güvenlik açısından da önemli katkılar sağlayacağını belirtti. İstanbul özelinde farklı çalışmalar yürüttüklerini, cephelerin tarihi kimlikle uyumlu bir görünüm kazanabileceğini vurguladı.
Ünaldı, “İstanbul için bir silüet çalışması yapıyoruz. Henüz tamamlanmadı. Tarihi silüet, İstanbul’un benzersiz tarihine katkı sağlayacaktır” diyerek projenin önemine değindi.
Kaynak: Ekonomim