Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Uçum’dan Yeni Anayasa Açıklamaları
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ihtiyaç duyduğunu ancak bunun yeni bir anayasaya bağlı olmadığını ifade etti. Uçum, mevcut anayasada istisnai adaylık hükmü bulunduğunu belirtti.
Mehmet Uçum, sosyal medya üzerindeki paylaşımında “Yeni anayasa gündemini çarpıtma gayretleri (1)” başlıklı yazısını yayımladı.
Yeni anayasayı Türkiye’nin üzerinde durması gereken bir konu olarak nitelendiren Uçum, “Yeni anayasa kabul edilinceye kadar bu tartışma asla sona ermeyecek. Artık herkesin bu gerçeği kabul etmesi gerekiyor. Türkiye için yeni bir anayasa, nesnel bir ihtiyaç haline gelmiştir. Hiçbir çarpıtma veya kara propaganda bu nesnel ihtiyacı göz ardı edemez veya önemini azaltamaz.” dedi. Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuyu önceki açıklamalarında vurguladığını aktardı.
Yeni Anayasanın Gerekliliği
Uçum, yeni anayasanın gerekliliğini anlatırken, “Günümüz insanının ihtiyaçlarını karşılayacak, güç savaşlarının egemen olduğu dünyada ülkesel taleplerle milli devletin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak bir yasaya ihtiyacımız var. 1982 darbe anayasasıyla bu ihtiyaçların karşılanabileceğini savunmak mümkün değildir.” şeklinde konuştu. Yeni anayasayı engellemeye yönelik çabaların, Türkiye’nin yararına olmadığına dikkat çekti.
Çarpıtmalara Yanıt
Uçum, yeni anayasayla ilgili bazı yanlış bilgilendirmelere de değindi. “Bazı iddialar, yeni anayasa ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a önümüzdeki genel seçimlerde adaylık yolu açılıyor şeklindedir. Bu iddia tamamen asılsızdır.” diyerek mevcut anayasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aday olmasına olanak sağladığını kaydetti. Uçum, TBMM’nin seçimleri yenileyebileceği zamanlamayı ve koşulları da açıkladı.
Uçum, yazısında şunları da belirtti:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı olmaya ihtiyacı yoktur ama Türkiye’nin bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gereksinimi bulunmaktadır. Mevcut anayasa dahilinde istisnai adaylık imkanı mevcuttur.” Ayrıca ilerleyen yazılarında TBMM’nin yeni anayasa yapamama konusundaki tartışmalara ve bunun demokratik meşruiyetine dair görüşleri ele alacağını dile getirdi.
Kaynak: Ekonomim