TEMEL AKBAŞ / ESKİŞEHİR
Dijital sağlık teknolojilerine odaklanan TDM Bilişim, TDM Clinic Dijital Sağlık Platformu ile sigorta süreçlerini optimize etme ve hizmet kalitesini artırma hedefi taşımaktadır. TDM Bilişim Genel Müdürü Tahsin Büyükkeleş, platformun sigorta sektörüne sunmuş olduğu katkılar ve sağladığı çözümler hakkında şu ifadeleri kullandı: “Sigorta poliçeleri kapsamında, hastalar için danışmanlık hizmetleri de mevcuttur. Ancak bu hizmetlerin çoğu pek çok hasta tarafından kullanılmamaktadır. Danışmanlık, diyetisyenlik ve psikolog destek hizmet paketleri de bu poliçelerin içindedir.”
Büyükkeleş, mevcut sistemde yaşanan en büyük sorunlardan birinin hastaların uygun uzmanlara yönlendirilmemesi olduğunu vurgulayarak, bunun sigorta şirketlerine ek mali yük getirdiğini dile getirdi. “Sigorta şirketleri, bu poliçelerdeki danışmanlık hizmetlerini etkin bir şekilde sunamadıkları için aslında gelir kaybı yaşamaktadırlar. Çünkü hastaların yüzde 90’ı, şikayetlerine göre hangi bölüme gideceğini kendileri belirliyor. Örneğin, bir hasta KBB uzmanına gitmek isterken aslında nöroloji ya da beyin cerrahisi bölümüne yönlendirilmesi gerekebilir. Bu durumda sigorta şirketi hem KBB için hem de asıl gitmesi gereken bölüm için ödeme yapmak zorunda kalıyor. Sonuç olarak, hem maddi kayıplar yaşanıyor hem de hastalar açısından zaman kaybı oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Büyükkeleş, platformun bu soruna sunduğu çözümü ise şöyle açıkladı: “Hasta, uygulama aracılığıyla sisteme kayıt olarak, sağlık poliçesi hizmetini satın alabiliyor. Poliçe içindeki hizmetleri görüntüleyebilir. Hastalar, hastaneye gitmeden önce uygulama üzerinden danışman görüş al bölümüne başvuruda bulunarak, danışmanla çevrimiçi görüşerek gitmeleri gereken bölümü kararlaştırabiliyor.” Bu yöntemin sigorta şirketleri için sağlayacağı faydayı anlatan Büyükkeleş, “Hasta gerçekten gitmesi gereken bölüme yönlendirildiğinde, sigorta şirketinin cebinden gereksiz ödeme çıkmamış olacak” şeklinde belirtti.
haber-gorsel-4vtg.jpg” alt=”” width=”1280″ height=”720″ style=”vertical-align: unset; width: 677px; height: 451px;” />
Sigorta şirketleri için yeni ufuklar ve tasarruf
Büyükkeleş, platformun sigorta şirketlerine maliyet tasarrufunun yanı sıra poliçelerini geliştirerek müşteri memnuniyetini artırma imkânı sunduğunu dile getirdi. “Sigorta şirketleri, platformumuzdaki hizmetleri kullanarak yeni poliçeler sunabilir” dedi. Gelecek perspektifine ilişkin konuşan Büyükkeleş, “Amacımız, hastalar için bir canlı izleme merkezi kurmak. Risk faktörü taşıyan hastalar, giyilebilir teknolojilerle anlık izlenebilecek. Belirlenen parametrelerin dışına çıkıldığında hastalara anında uyarılar yapılacak. Bu hizmet, sigorta şirketleri tarafından poliçelere eklenebilir. Ayrıca, ilerleyen zamanda evde bakım merkezi hizmeti sunmayı planlıyoruz. Bu hizmetle, hasta yönlendirme taleplerini evde bakım merkezindeki hekimler üzerinden gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
943 hekim platformda hizmet veriyor
TDM Bilişim’in geliştirdiği platformda, online muayene, tıbbi ikinci görüş ve yurtdışındaki hastalar için tedavi süreçlerine yönelik fiyatlandırma hizmetlerinin sunulduğunu aktaran Büyükkeleş, şu anda 943 hekimin aktif olarak platformda görev yaptığını vurguladı. Sağlıklı yaşamı teşvik ederek, hasta olmadan önce sağlık bilinci oluşturmayı hedefleyen bu platformun, psikolog ve diyetisyen hizmetleri sunduğunu belirtti. Yakın bir zamanda fizyoterapistlerin de sisteme eklenmesi planlanıyor. Büyükkeleş, bu bağlamda önleyici sağlık sistemine verdikleri önemi dile getirdi. Gelecek yıl için hedeflerinden biri olarak, çevrimiçi sağlık platformunu bir cihazla destekleme planlarını açıkladı. Bu cihaz ile doktorların hastalarla ilgili bazı vital bulguları uzaktan alabilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda yapay zeka entegrasyonu ile hekimlere bir karar destek mekanizması sunulması planlanıyor” dedi.
Tek çatı altında kapsamlı sağlık ve sigorta ekosistemi
TDM Bilişim’in oluşturduğu platform, yalnızca sağlık hizmetleri sunmakla kalmayıp, hastaların sigorta süreçlerini de yönetmelerine yardımcı olmaktadır. Büyükkeleş, sağlık poliçelerinin kapsamını çevrimiçi olarak görüntüleme, kullanılmayan hizmetlerden haberdar olma ve bu hizmetleri dijital ortamda alma olanağı sunduklarını vurguladı. “Birçok kişi, özel sağlık sigortası kapsamında sunulan hizmetlerden habersiz. Online psikolog ve diyetisyen görüşmeleri, mini check-up paketleri gibi imkanlar poliçelerde mevcut olmasına rağmen çok az bir kesim tarafından kullanılıyor. Platformumuz, bu hizmetlerin erişilebilir olmasını sağlıyor. Sigorta şirketleri de bu süreci kolaylaştırmak amacıyla çevrimiçi sağlık platformları ile iş birliği yapmaya başladı. Şu anda sektördeki önde gelen şirketlerle anlaşma sürecindeyiz ve yıl sonuna kadar bu sistemin aktif hale gelmesini hedefliyoruz. Ayrıca dijital teknolojinin gücünü kullanarak, özel sağlık sigortası sahibi hastaların sağlık kurumlarına başvururken bankolarda beklemesine gerek kalmadan, doğrudan doktor odalarına gidebilmelerini sağlayacak bir altyapı çalışması yapıyoruz. Bu sayede, sağlık kurumlarındaki yoğunluk azalacak ve provizyon işlemleri için personel ihtiyacı düşmüş olacak. Sigortalıların provizyon işlemlerinde bekleme süresi sona erecek ve hasta memnuniyeti sağlanacaktır” dedi.
Kaynak: Ekonomim