İngiltere, İtalya ve Japonya’nın Altıncı Nesil Savaş Uçağı Geliştirme Projesi
İngiltere, İtalya ve Japonya savunma ve havacılık alanında önemli bir adım atarak altıncı nesil savaş uçağı sistemi geliştirme projesinin ayrıntılarını açıkladı.
İtalya’nın Leonardo, İngiltere’nin BAE Systems ve Japonya’nın JAIEC savunma firmaları, 13 Aralık tarihinde Küresel Savaş Hava Programı (GCAP) çerçevesinde yeni bir ortak girişim kurmak üzere anlaşma sağladıklarını duyurdu.
Üç ülkenin ortak açıklamasına göre, yeni girişimin 2025 ortalarında kurulması bekleniyor ve her şirket işbirliğinin üçte birine sahip olacak.
Merkezi İngiltere’de olacak yeni şirketin ilk CEO’sunun İtalya’dan olacağı kaydedildi.
Yeni nesil savaş uçağının 2035’te göreve başlaması ve en az 2070 yılına kadar kullanılmaya devam etmesi hedefleniyor.
Altıncı nesil savaş uçağı, Amerikan F-35’e alternatif olarak tasarlanmakta olup, EuroFighter Typhoon’un yerini alması öngörülüyor.
SİHA’lar ile Entegre Savaş Uçağı Projesi
Leonardo CEO’su Roberto Cingolani, altıncı nesil savaş uçağı temel hava sistemi programının detaylarını İtalyan basınına aktardı. Cingolani, GCAP’ın oldukça iddialı bir proje olduğunu ve ABD’nin benzer bir girişimin olmamasının dikkat çekici olduğunu ifade etti.
Cingolani sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu, SİHA’lar üzerinde kontrol sağlayabilen, radara görünmeyen bir savaş uçağı geliştiriyoruz. Uçan bir süper bilgisayar olacak.” dedi.
Projenin ilk aşaması olarak 3 ülke tarafından 45 milyar euro’luk yatırım ile ana uçağın geliştirilmesi öngörülmektedir.
İkinci aşamada, keşif, saldırı ve önleme amaçlı SİHA’lar ile bu SİHA sürülerini kontrol edebilecek yapay zeka yazılımının geliştirilmesi planlanıyor.
Leonardo yöneticisi, Avrupa’da benzer bir işbirliğinin Fransız-Alman-İspanyol Fcas konsorsiyumu tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatırken, “Görünen o ki, onlar bizden daha geride kalmış durumda.” dedi.
Dijital Savunma ve SİHA Gelişimi
Cingolani, Ukrayna’daki savaşın dengeleri değiştirdiğine dikkat çekerek, dijital saldırı ve savunmanın geleneksel yöntemler kadar etkili olduğunu ifade etti. “Dijital savaştaki dönüşüm, SİHA’lar gibi düşük maliyetli araçların geleneksel silahları etkisiz hale getirdiğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu.
Dronlar konusunda “Gemiyi kaçırdık” ifadesini kullanan Cingolani, bu durumu düzeltmek için dijital kapasitelerine odaklanmaları gerektiğini vurguladı.
Suudi Arabistan’ın Katılımı
İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın 9 Aralık’ta Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesinin ardından, Suudi Arabistan’ın GCAP projesine katılabileceği yönünde spekülasyonlar gündeme geldi.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, “İngiltere ve Japonya ile yaptığımız anlaşmanın Suudi Arabistan’a da genişletileceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Cingolani ise Suudi Arabistan’ın GCAP’e katılımı hakkında, “Dünyanın farklı bölgelerinden güçlü bir ilgi var, Suudi Arabistan gibi ülkeler de bu sürece dahil olmayı talep ediyor.” dedi.
Suudi Arabistan’ın projeye katılımıyla ilgili kararın ne zaman alınacağı sorusuna ise, “Öncelikle ortak girişimin detaylı planlarını oluşturmak için birkaç ay çalışmamız gerekecek. Bu sürecin ardından yeni ortaklara karar vereceğiz.” şeklinde yanıtladı.
“Bu tür bir programın toplam maliyeti 100 milyar euro’yu geçecektir.” diyen Cingolani, “Katkıda bulunmaya hazır olan diğer ülkeler memnuniyetle karşılanacaktır.” açıklamasında bulundu. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın projeye olan ilgisinin, bölgedeki havacılık endüstrisini güçlendirerek kendilerini büyük Orta Doğu pazarının merkezine yerleştirme hedefiyle ilgili olduğunu belirtti.
Kaynak: BBC Türkçe