AYSEL YÜCEL/ELAZIĞ
“11 İlde 11 Kütüphane” projesi çerçevesinde Elazığ’da gerçekleştirilen etkinlikte sorularımızı yanıtlayan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Murat Bilgiç, yenilenebilir enerji sektöründe yatırım iştahının sürdüğünü ifade etti. Bilgiç, “Şirketlerin enerji gereksinimlerini karşılamak amacıyla rüzgar (RES) ve güneş (GES) yatırımlarının devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca, ikinci el santral talebinin de artış gösterdiğini belirtmek gerek. Özellikle karbon salımının yüksek olduğu çimento ve çelik sektöründe büyük holdingler, karbon vergisi tehdidine karşı santral yatırımları yapma yoluna gitmekte. Böylece toplam karbon salımı oranlarını azaltma hedeflenmektedir. Bu durum, ikinci el santralleri cazip bir yatırım aracı haline getirmiştir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Murat Bilgiç, enerji fiyatlarının bu projeleri desteklediğini de vurgulayarak, “Yatırımcılar, düşük maliyetlerle YEKA projelerine teklif vermekte. Bakanlık ise 2030 yılına kadar 120 bin megavat kapasite hedefliyor. Bu durum, yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırım anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı. TSKB’nin kredi portföyünün üçte birinin yenilenebilir enerjiye ayrıldığını söyleyen Bilgiç, bu alandaki uzmanlıkları sayesinde projeleri hızlı bir şekilde değerlendirebildiklerini belirtti.
İklim projelerine 4 milyar $ kredi
Murat Bilgiç, 2030 yılına kadar 4 milyar dolarlık iklim ile bağlantılı kredi verme hedefleri olduğunu dile getirerek, “2021 yılında belirlediğimiz 2030’a kadar toplamda 10 milyar dolarlık sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla bağlantılı kredi verme taahhüdümüzü sürdürüyoruz” dedi. Bilgiç, 2025 için yüzde 10 büyüme hedefini koruduklarını, ancak kâr marjlarında bir daralma beklediklerini de sözlerine ekledi. Yüksek enflasyon sebebiyle operasyonel giderlerin önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Bilgiç, “Personel maliyetleri, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde oldukça yükseldi ve finans sektöründe önemli maaş artışları gerçekleştirildi” şeklinde konuştu. TSKB, muhtemel bir İstanbul depremine karşı iş sürekliliği planı çerçevesinde personelinin yüzde 10’unu Ankara’ya transfer ettiğini, bu oranın artırılması yönünde hedeflerinin bulunduğunu belirtti. Bilgiç, Ankara Polatlı’da bir veri merkezi kurulmasının yanı sıra, kritik görevlerdeki personelin başkentte istihdam edilmesine de başlandığını ifade etti.
■ 11 ile kütüphane, 3 ile anaokulu açtı
TSKB, 75. kuruluş yıl dönümünde eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlayacak sosyal projelerine devam ediyor. “11 İlde 11 Kütüphane” projesi kapsamında 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen bölgelerdeki okullarda zenginleştirilmiş kütüphaneler kuran TSKB, geçen hafta Cuma günü Elazığ Karşıyaka Ortaokulu’nda açtığı kütüphane ile iki yıl içinde toplamda 11 kütüphaneyi faaliyete geçirdi. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, bugüne kadar açtıkları kütüphaneler aracılığıyla 7 binin üzerinde öğrenciye 50 bine yakın kitabın yanı sıra, çeşitli akıl oyunları ve eğitim destek ekipmanları temin ettiklerini aktardı. Bilgiç, “Çocukların kişilik gelişimi, fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel evreleri açısından en kritik dönem olarak kabul edilen okul öncesi eğitime destek vermek amacıyla şubat ayında başlattığımız “TSKB 75. Yıl Ana Sınıfı” projemiz ile şu ana dek Kilis, Malatya ve Elazığ’da ana sınıflarımızı tesis ettik. 11 İlde 11 Kütüphane ve TSKB 75. Yıl Ana Sınıfı projelerimiz dışında, eğitimin çeşitli alanlarına verdiğimiz destek devam etmektedir.
Kaynak: Ekonomim