1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yenilenen Yönetmelik TTB’den Geçer Not Alamadı

Yenilenen Yönetmelik TTB’den Geçer Not Alamadı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenilenen Özel Hastaneler yönetmeliği ile ilgili ilk değerlendirmelerini paylaşan Türk Tabipler Birliği (TTB), itirazlarını dikkatle madde madde sıraladı. Yapılan açıklamada, “Yeni” olan hükümler, eskinin istisnai halleridir. Ayrıca, vakıf üniversitesi hastaneleriyle ilgili düzenlemeler yapılmış ve bu tür kuruluşlarla işbirliği içinde çalışan özel sağlık kuruluşlarına kadro olanağı sağlanmaya devam edilmiştir. ifadeleri yer aldı.

Türk Tabipler Birliği, 30 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan yenilenen özel hastaneler yönetmeliği hakkında kamuoyuna yazılı bir ön değerlendirme raporu sundu. Raporun detaylarında şu ifadeler öne çıktı:

“YENİ OLAN HÜKÜMLER, ESKİNİN İSTİSNAİ HALLERİDİR”

Raporda, “Bugün yayımlanan yönetmelikte birçok hükmün, yürürlükten kaldırılan yönetmeliğin istisnalarını düzenleyen ek 5. maddesinden alındığı belirtilmiş, bu yönüyle “yeni” olan hükümler, eskinin istisnai halleridir.” denildi. Bu kapsamda, vakıf üniversiteleri hastanelerine yönelik düzenlemeler yapılmış ve bu tür üniversitelerle işbirliği yapan özel sağlık kuruluşlarına kadro olanakları sunulmuştur. Ayrıca, faaliyet izin belgesine “özellikli planlama kapsamına alınan tıbbi cihazlar” ifadesi eklenmiştir. Ruhsat tanımı ise “yönetmeliğe uygunluk” yerine “sağlık hizmeti sunumuna uygunluk” şeklinde değiştirilmiştir.

Sağlık personelinin özel hastane kadrosunda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışacağına dair bir düzenleme yapılmıştır. Bu durum, şirket kurarak çalışan hekimlerin bordrolu bir çalışma sistemine geçeceği anlamına gelir.

Ancak, bir yandan kadrolu çalışma teşvik edilirken, öte yandan “kadro dışı geçici tabip çalıştırma” gibi bir başlık altında, oldukça geniş bir muafiyet sağlanmaktadır. Bu durumda, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla faal muayenehanesi olan ve başka bir sağlık kuruluşunda çalışmayan tabiplerin muayenehanelerini kapatması halinde, aynı ilde en fazla iki özel hastanede kadro dışı geçici olarak çalışmalarına izin verileceği belirtilmektedir.

Muayenehanesi olan hekimlerin hastalarını özel hastanelerde tedavi edebilmeleri ile ilgili eski yönetmelikte getirilen hükümler de yeni düzenlemelerle bir araya getirilmiştir. Ancak, bu düzenlemelerin 7 Ocak 2023 ve 7 Nisan 2023 tarihli düzenlemelere dayanarak yapıldığı vurgulandı.

“ESKİ YÖNETMELİK İLE İZAH EDİLEMEYEN NEDENLERİNİN NASIL GİDERİLECEĞİ DE ANLAŞILAMAMAKTADIR”

Eski düzenlemenin 10. maddesinde yer alan “Özel hastaneler, müstakil binada faaliyet gösterir. Binanın hastane olarak kullanılan kısmında, hiçbir surette başka amaca yönelik işyeri bulunamaz ve hastane içerisindeki bir bölüm, başka bir amaçla faaliyet göstermek üzere üçüncü kişilere kiralanamaz veya herhangi bir şekilde devredilemez” hükmü, yeni yönetmeliğin 5. maddesinde tekrar edilmiştir. Bu durum, parçalanmış hizmet sunumunun eski yönetmelikle açıklanamayan nedenlerinin nasıl giderileceğini sorgulatmaktadır.

“ÖZEL HASTANELERİN HİZMET SATIN ALMALARINA İZİN VERİLMEYE DEVAM EDİLMİŞ”

Yeni düzenleme ile özel hastanelerin ruhsatlandırıldığı tarihten itibaren en geç üç yıl içinde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na (TÜSEB) bağlı bir birim olan Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi almak zorunda olduğu belirtilmiştir. Akreditasyon belgesi alamayan hastanelerin, “Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” ibaresinin yer aldığı bir bilgilendirme tabelası asması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca, bu hastanelerin her yıl ocak ayında Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi de gerekmektedir.

Özel hastanelerin hizmet satın almalarına yönelik izinler sürdürülmüş, radyoloji ve tıbbi laboratuvar tetkikleri için hizmet alımı yapılabileceği bilgisi verilmiştir. Bu hizmet alımlarının, “ruhsat/faaliyet izin belgesi bulunan diğer sağlık kuruluşlarından veya tıbbi cihaz satış yetki belgesine sahip yüklenici firmalardan yerinde hizmet alımı şeklinde yapılabileceği” açıklanmıştır. Ancak, “tıbbi cihaz satış yetki belgesine sahip yüklenici firmalardan yerinde hizmet alımı” olanağının kapsamı belirsiz kalmıştır.

“HUKUKA AYKIRI MADDELERİN İPTALİ İÇİN HUKUKSAL GİRİŞİMDE BULUNULACAKTIR”

Eski yönetmelikte bulunmayan “palyatif bakım yatağı” kavramı da yeni düzenlemeye dahil edilmiş ve “Özel hastanelere; talep etmesi halinde ilgili mevzuatında tanımlanan standartlara uygun olmak şartıyla en az beş, en fazla ise toplam yoğun bakım yatak sayısının %20’si kadar palyatif bakım yatağı ilave etmesine izin verilir. Bu kapsamda verilen palyatif yataklar ruhsata işlenir. Bu yataklar başka bir amaçla kullanılamaz ve başka bir yatak türüne dönüştürülemez” hükmü eklenmiştir.

Türkiye Tabipler Birliği, bu düzenlemelerin kapsamlı bir değerlendirmesini yaptıktan sonra hukuka aykırı gördüğü maddelerin iptali için gerekli hukuksal girişimlerde bulunacağını duyurmuştur.

Kaynak: Halk TV

Yenilenen Yönetmelik TTB’den Geçer Not Alamadı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.