1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yerli İlaç Üretimi İçin Acil Adımlar Atılmalı

Yerli İlaç Üretimi İçin Acil Adımlar Atılmalı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA (EKONOMİ) – Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Türkiye’de yerli ilaç üretiminin hayati bir önem taşıdığını ifade ederek, bu dönemde yerli etken madde ve ilaç üretiminin gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü vesilesiyle TEB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, eczacılığın önemi ve serbest eczacılığın rolüne dikkat çeken Üney, ilacın küresel tedarik zincirindeki aksaklıklar ve ABD-Çin rekabeti gibi uluslararası faktörlerden etkilendiğini belirtti. “Etken madde, özellikle Çin gibi Uzak Doğu ülkelerinin tekelinde” şeklinde bir uyarıda bulundu.

İlaç temin ve üretiminin yerli hale getirilmesinin önemini dile getiren Üney, “Kendi etken maddemizi üretmeli ve yerli ile milli ilacı hayata geçirmeliyiz. En çok ihtiyaç duyulan 20 etken maddeyi Türkiye’de mutlaka üretmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Yasadışı İlaç Satışlarına Karşı Önlem Alınmalı

Türkiye’de kayıtdışı ve kaçak ilaç satışlarının yanı sıra, sağlık vaadiyle birçok ilaç olmayan ürünün de satıldığını belirten Üney, vatandaşları eczaneler dışındaki kaynaklardan ilaç ve sağlık ürünleri almamaları konusunda uyardı.

Dönemsel olarak sahte, kaçak ilaç ve sağlık ürünleri satan internet sitelerini tespit edip TİTCK’ya bildirdiklerini aktaran Üney, yalnızca Mayıs ayında 475 ilaç satışına ilişkin linkin tespit edildiğini ifade etti. Bu tür sitelerin kapatılmasında karşılaşılan teknik zorluklara da dikkat çeken Üney, her bir link için ayrı mahkeme kararı gerektiğini dile getirdi. Üney, yasal bir düzenlemenin gerekliliğinin altını çizdi.

Eczaneler Güvenilir Sağlık Danışmanınızdır

Arman Üney, vatandaşların bilinçlenmesinin önemine vurgu yaparak, “TİTCK ilaç takip sistemi gibi etkin teknolojik çözümler gerekmektedir. Çünkü ilaç takip sistemi, her bir ilaç kutusuna özel bir kimlik vererek, üretimden son kullanıcıya kadar izlenmesini ve ilaç güvenliğini sağlamaktadır. Eczanelerden aldığınız ilaçlar her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenilirdir. İlaç temininde en güvenli ve yasal adres eczanelerdir” dedi.

Üney, vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerin bilinçsiz kullanımının yanı sıra, sahte ve içeriği kontrol edilmeyen ürünlerin satışının da halk sağlığı için bir tehdit oluşturduğunu, bu ürünlerin yüksek düzeyde ve dikkatsizce kullanımının özellikle anne adayları, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için ciddi yan etkiler doğurabileceğini belirtti.

ABD’deki Fiyat Politikalarının Küresel Etkisi

ABD Başkanı Trump’ın ilaç piyasasındaki fiyat düşürme politikalarının küresel etkilerine de dikkat çeken Üney, ABD’nin ilaç firmaları için en karlı pazar olduğunu ve buradan kaybeden firmaların diğer pazarlarda fiyatları artırarak bu kaybı telafi etme riskinin bulunduğunu aktardı. Ayrıca, büyük ilaç firmalarının AR-GE harcamalarını azaltma ihtimalinin de gündeme geldiğini söyledi.

İlaç Fiyatlarına Yönelik Düzenleme Beklentisi

İlaç fiyatlarıyla ilgili bu yıl içerisinde ek bir düzenleme yapılabileceği yönündeki beklentilerin hatırlatılması üzerine Üney, endüstrinin böyle bir beklentisi olduğunu ancak kamunun bu konuda herhangi bir tasarı veya planının mevcut olmadığını belirtti.

Kaynak: Ekonomim

Yerli İlaç Üretimi İçin Acil Adımlar Atılmalı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin