TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye genelinde etkili olan zirai don olayının ardından Isparta’nın Yalvaç ilçesini ziyaret ederek, üreticilerle bir araya geldi. Burada zarar gören bahçeleri inceleyen Bayraktar, çiftçilere destek verme sözü vererek sorunların çözümü için çalışmalara başladıklarını dile getirdi. Zirai don felaketinin etkilerinin büyüklüğüne vurgu yapan Bayraktar, “Ülkemizde yaşanan zirai don olayından 65 il etkilendi. Bazı ürünlerde yüzde 100, diğerlerinde ise yüzde 90, yüzde 70 ve yüzde 60 oranında kayıplar yaşandı.” şeklinde konuştu.
“Bu afetin boyutu oldukça büyük”
Meyve ve sebzelerin yanı sıra hububat ve pancar gibi ürünlerde de ciddi kayıplar meydana geldi. Bu durumun boyutu oldukça büyük. Sonbahar gibi bir mevsim geçirdik, kışı ise sonbahar şartlarında atlattık. İlkbaharda ise kar yağışı ile karşılaştık. Mevsim kaymaları, tarımsal üretim açısından olumsuz etkilere yol açıyor. Gelecekte bu tür değişikliklerle daha fazla karşılaşacağız, dolayısıyla tedbir almamız kaçınılmaz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin su fakiri bir ülke olma yolunda ilerlediğine dikkat çeken Bayraktar, “2030 yılından sonra kişi başına düşen su miktarımız bin metreküpün altına gerileyecek. Bu durum, su verimliliğini artırmayı, su kayıplarını önlemeyi ve kullanılmayan 2 milyon hektar arazimizi değerlendirmeyi zorunlu kılıyor. Havza bazlı destekleme modelini sürdürmemiz gerekiyor. Bu model, sürdürülebilir üretimi sağlamak adına en iyi yol haritasıdır.” şeklinde belirtti.
“Gençleri tarımda tutamıyoruz, mülteciler olmasa işçi bulamayacağız”
Tarımda yaş ortalamasının yükseldiğini ifade eden Bayraktar, “Tarımda yaş ortalaması 59’a ulaştı ve gençleri tarımda tutmakta zorlanıyoruz. Mülteciler olmasa, sektörde iş gücü bulmak neredeyse imkansız hale gelecek. TARSİM’i geliştirerek çiftçiyi daha fazla korumamız gerekiyor.” dedi. Bayraktar, TARSİM ile ilgili çiftçilerden gelen şikayetleri de gündeme getirerek, “Eğer şikayetler çözülürse, TARSİM’e daha fazla çiftçi kazandırmak mümkün olacaktır. Desteklerin çiftçilere hızlı ve etkin bir şekilde ulaşması şart.” açıklamalarında bulundu. Yalvaç Ziraat Odası’ndaki programın ardından Yalvaç merkez Akköprü mevkiindeki armut ağaçları ve Taşevi köyündeki kayısı bahçelerini ziyaret ederek, zirai donun yarattığı zararları yerinde inceledi.
Kaynak: Ekonomim