Milli Eğitim Bakanlığı, Zorunlu Lise Eğitimi Üzerine Çalışmalara Başladı
Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir gündemde olan zorunlu lise eğitimi konusunu yeniden ele alıyor. Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeler, yapay zeka ve eğitim teknolojilerindeki dönüşüm, lise kademesinde okullaşma oranlarının artışı ve okul dışı eğitim olanaklarının çoğalması, zorunlu eğitim süresinin tartışılmasına sebep oldu. Eğitim ile istihdam arasındaki bağlantının kurulamadığı bu ortam, liseye yönelik yeni bir eğitim modelinin ihtiyaç duyulduğuna dair söylemleri artırdı.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, 4+4+4 sistemi doğrultusunda 12 yıllık zorunlu eğitimin son 2 yılı olan lise 3 ve 4’üncü sınıflarında daha esnek bir model uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Yeni düzenlemelerle, eğitimi şekillendiren merkezi sınavların baskıcı etkisinin azaltılması hedefleniyor.
Bakanlığın eğitimcilerin görüşleri ve önerileri doğrultusunda, öğrenci merkezli, modern ve esnek bir lise eğitimi sağlamak amacıyla çeşitli iyileştirme ve zenginleştirme çalışmaları yapılması bekleniyor.
Masada Hangi Modeller Var?
Saha çalışmalarında, sivil toplum örgütleri ve uzmanlardan alınan önerilerle birlikte Millî Eğitim Bakanlığı’nın masasında üç farklı model yer alıyor:
3+1 Modeli: Lise eğitiminin “3+1” olarak yapılandırılması öneriliyor. Bu modelde ilk 3 yıl zorunlu eğitim olarak devam edecekken, 12’nci sınıf üniversite sınavına hazırlık yılı olarak tanımlanacak ve sonunda öğrencilere diploma verilecek.
2+2 Modeli: Bu modelde, 10’uncu sınıfı bitiren öğrencilere lise diploması verilecek. Akademik kariyer hedefleyenler ise iki yıl daha eğitim alarak lise eğitimine devam edebilecek.
Yaş Modeli: Lise eğitiminde zorunlu eğitim yaş temelli olarak düzenlenecek. 16 yaşını dolduran öğrencilerin zorunlu eğitimden çıkarılması ve lise eğitiminin tamamının zorunluluktan kaldırılması öneriler arasında bulunuyor.
Kabineye Sunulacak
Bakanlık, lise eğitimiyle ilgili bu çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısında paylaşacak. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konu hakkında bir televizyon programında şu şekilde açıklamalarda bulundu:
“Özellikle yükseköğretime erişimin yaygınlaşması ile birçok öğrenci ortaöğretimi tamamladıktan sonra yükseköğretime geçiş yapmakta. Bu durum, zorunlu eğitimin sanki 16 yıla uzandığı algısını oluşturuyor. Bu durum bir taraftan olumlu, ancak mesleki ve teknik eğitimde sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde nitelikli eleman bulma konusunda eleştirilere yol açıyor. Dolayısıyla kamuoyundan böyle bir talep olursa bu konu tartışılabilir dedik. Ortaya çıkan çeşitli formüller mevcut. Bakanlık olarak bu tartışmaları dikkatle izliyoruz. Uzlaşma sağlanması durumunda, bu konuları siyasi mekanizmalarla ve Cumhurbaşkanımız ile kabinede görüşürüz.”
Kaynak: Ekonomim