1. Haberler
  2. Gündem
  3. 19 Mayıs’ta Tartışmalar: Atatürk ve Saray Oyunları

19 Mayıs’ta Tartışmalar: Atatürk ve Saray Oyunları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugün, 19 Mayıs 1919, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor. Bu tarih, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu topraklarına ilk adımını attığı gün olarak önemli bir yer tutuyor. Ülke genelinde yapılan etkinliklerle birlikte, gençler bu anlamlı günde Ata’larının huzuruna, Anıtkabir’e ulaşmak için akın etti.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da gelenekler sürdürüldü. Ancak, iktidara yakın medya organları ve bireyler tarafından Atatürk’ün Samsun’a gelişi üzerine tartışmalar yeniden alevlendirildi. Özellikle katıldığı bir televizyon programında kullandığı ifadelerle Murat Bardakçı yoğun eleştirilere maruz kaldı.

BARDKACI’DAN TARTIŞMALI AÇIKLAMALAR

Bardakçı, açıklamalarında Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasının bir Osmanlı operasyonu olduğunu iddia etti. Bu sözler, kamuoyunda büyük bir tartışma başlattı.

SİNAN MEYDAN’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Tarihçi Sinan Meydan ise, Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatabilmesi için yalnızca Anadolu’ya geçtiğini, bunun saray operasyonlarına karşın gerçekleştiğini vurguladı. 19 Mayıs’a özel Halk TV’de yayımlanan Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar programında şu açıklamalarda bulundu:

“Milli Mücadeleyi başlatmak için bir Devlet Operasyonu değil, Milli Mücadeleyi etkisizleştirmek için bir Saray Operasyonu vardı. Kurtuluş Savaşı, o Saray Operasyonu’na (ihanetine) rağmen kazanıldı.”

“Mustafa Kemal Paşa, Anadolu’ya geçip ulusal direnişi örgütlemeye başlayınca, İngiliz işbirlikçisi Saray Hükümeti tarafından önce geri çağrıldı, sonra görevden alındı. Ardından, katli vaciptir fetvası çıkarıldı ve idam fermanı verildi. Ayrıca Kuvayi Milliyecilerin üzerine bazı kuvvetler gönderildi.”

“Kurtuluş Savaşı, sarayın-i ihanetine rağmen kazanıldı.”

goruntu-1747653594477.png

ATATÜRK’ÜN ANADOLU’YA GÖNDERİLMESİ

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, konu hakkında çarpıcı bir açıklama yaparak tarihin yanlış yorumlandığını belirtti. Yavuz, sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

“Mustafa Kemal’in Vahdettin tarafından Anadolu’ya gönderildiği iddiası, Vahdettin’i aklamaya çalışanların bir yalanıdır. Onun vatanı kurtarma niyeti anlaşılınca İstanbul’a dönmesi istendi, daha sonra görevden alındı ve hakkında idam emri verildi.”

ahmet-yavuz.png

VAHDETTİN’İN İDAM FERMANI

Atatürk’ün bir Osmanlı operasyonuyla Samsun’a gönderildiği görüşlerine karşı tarihi belgelerle cevaplar verildi. Bu belgelerden biri, Vahdettin’in Atatürk hakkında çıkardığı idam fermanıdır. Sinan Meydan, konu hakkında şu bilgileri paylaştı:

“11 Mayıs 1920’de; Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, İstanbul Saray Hükümeti tarafından gıyaben idama mahkum edildi. Bu karar, 24 Mayıs 1920’de Vahdettin tarafından onaylandı.”

“İdam! İdam!” diyerek haykıran Ali Kemal, ‘Ankara’daki haydutlar’ dediği millicilerin idamını talep etti. Sarayın mahkemesi, 11 Mayıs 1920’de Atatürk ve arkadaşlarının idam kararını aldı.”

“Bu karar, Mustafa Kemal Paşa için askeri geçmişine atıfta bulunarak hazırlandı.”

Ayrıca, Alemdar gazetesi bu durumu “Mustafa Kemal ve Hampalarının İdam Kararı” başlığıyla duyurdu.

gnsit-exeaalcja.jpg

SUNAY AKIN’DAN ANILAR

Sunay Akın, 19 Mayıs’ın yıl dönümü dolayısıyla önemli bir olayı anlatarak Bakan Cemil’in cesaretini vurguladı. Akın, Gülhane Parkı’nda işgalci askerlerin bir Türk kadını tehdit ettiğini ve Polis Cemil’in onu kurtardığını belirtti. Daha sonra Polis Cemil’in, Osmanlı Sarayı tarafından işgalcilere teslim edildiğinin altını çizdi.

hainvahdettinatatruk19mayis-00-03-17-15-still002.jpg

Kaynak: Halk TV

19 Mayıs’ta Tartışmalar: Atatürk ve Saray Oyunları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin