Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2025 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kurban Hizmetleri Komisyonu Kurulacak
Tebliğe göre, illerde vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında; müftülük, il/ilçe sağlık müdürlüğü, il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulması öngörülüyor.
Kurban Satış ve Kesim Yerleri ile İlgili Tedbirler Alınacak
Komisyon, 6 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı için şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edecek ve kurbanların kesim yerlerinde gerekli önlemleri alacak.
Planlama Yapılacak
Kurban satış ve kesim yerleri, birbirine yakın şekilde planlanacak. Komisyon bu planlama sırasında çevre ve insan sağlığına zarar vermemek için olası çevresel riskleri göz önünde bulunduracak.
Yerel yönetimler, kurban satış yerlerine ulaşımın kolay sağlanması adına gerekli tedbirleri alacak. Kurban satış yerleri, etrafı brandayla çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenecek.
Kesim yerleri, genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir niteliğe sahip ve zemininde su biriktirmeyen, yeterli aydınlatma ve havalandırma bulunan mekanlardan seçilecek; ayrıca, insanların sosyal ihtiyaçlarının karşılanması göz önünde bulundurulacak.
Kurban Kesim Elemanı Kursu Düzenlenecek
Kesim alanı ve çevresinde evcil ya da sokak hayvanlarının girmesine engel olacak şekilde önlemler alınacak. Ayrıca, halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik kurban kesim elemanı yetiştirme ve geliştirme kursu düzenlenecek.
Kesim yerlerinde “Kasaplık Belgesi” veya “Kurban Kesim Elemanı” kurslarından alınmış “Kurs Bitirme Belgesi” ve “Hijyen Eğitimi Belgesi” olan personel görevlendirilecek.
Kesim Yerleri İstanbul’da 15 Gün, Diğer İllerde 1 Ay Önce Hazırlanacak
Kesimlerin düzenli yapılması, zaman kaybı ve karmaşanın önlenmesi, ayrıca solunum yolu enfeksiyonları bulaşma riskinin en aza indirilmesi amacıyla randevu sistemi uygulanacak. Kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirler alınacak.
Kurban satış yerleri, İstanbul’da Kurban Bayramı’ndan 15 gün önce, diğer illerde ise 1 ay önce hazır hale getirilecek. Bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek. İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri 22 Mayıs’tan itibaren başlayacak.
Eziyet Edene Ceza Uygulanacak
Kurbanlık hayvanlara, kesim yerlerine götürülürken, araca bindirilirken ya da kesilirken eziyet edenlere ceza uygulanacak. Kurban satış ve kesim yerlerinde, solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle komisyonlar ve il umumi hıfzıssıhha kurulu ile işbirliği içinde gerekli tedbirler alınacak.
Sağlık İçin Önlemler Alınacak
Solunum yolu enfeksiyonları ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığınca belirlenen güncel önlemlere uyulacak.
Kurbanlık İçin Yaş Sınırına Uyulacak
Kurban ibadetinin dini hükümleri ve toplumsal anlamı hakkında vatandaşlar bilgilendirilecek. Kurban olması dinen sakıncalı hayvanlar satış yerlerine getirilemeyecek. Koyun, keçi, sığır, manda ve devenin dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemeyecek.
Kurbanlık hayvanın yaşı, kameri yıl esas alınarak belirlenecek. Kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın cinsi gereği, deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekecek. Ancak, koyunlar semizlik ve gösteriş olarak 1 yaşında olanlarla aynı olursa, 6 aylıkken kurban edilebilecek.
Kurbanlık Sorgulaması İçin Uygulama Devrede
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen “Tarım Cebimde” adlı mobil uygulama aracılığıyla vatandaşlar, küpe numarası girerek kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerine erişebilecek.
Kurallara Uymayanlara Büyük Cezalar Yolda
Kurban kesim kurallarına uymayanlara ceza uygulanacak. Kurban satış ve kesim yerlerinde, çevre kirliliğinin önlenmesi ile ilgili yasalar çerçevesinde denetimler yapılacak.
Uygun Olmayan Yerde Kesim Yapana 6 Bin 923 Lira Ceza
Çevre Kanunu’na aykırı olarak umuma açık alanlarda kesim yapanlara ve gerekli önlemleri almayanlara 6 bin 923 lira idari para cezası uygulanacak.
Atık Yasağına Uymayan 668 Bin 677 Lira Ceza Uygulanacak
Kurban kesim yerlerinde belirlenen yasaklara uymayanlara 668 bin 677 lira ceza uygulanacak. Eğer bu fiil konutlarda işlenirse, ceza miktarı 16 bin 609 lira olacak.
Hayvanların sağlıklarının iyi, barındıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunluluğuna aykırı hareket edenlere 3 bin 462 lira, Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı olarak hareket edenlere ise hayvan başına 14 bin 538 lira ceza uygulanacak.
Hayvanlara kötü davranan veya ihmal edenlere hayvan başına 10 bin 386 lira idari para cezası kesilecek.
İşkence Edene Hapis Cezası
Hayvanlara işkence eden veya zalimce davranan kişiler 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşılaşacak.
Kaynak: Ekonomim