1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 4. Tarım Orman Şurası’nda 371 Hedef Belirlendi

4. Tarım Orman Şurası’nda 371 Hedef Belirlendi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlediği 4. Tarım Orman Şurası, 28-30 Nisan tarihlerinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, toplamda 371 hedef ve 2 bin 678 strateji belirlenerek geleceğe yönelik önemli adımlar atılmış oldu.

Yenilikçilik ve Gelecek Odaklı Vizyon

1997, 2004 ve 2019 yıllarında yapılan şuraların dördüncüsü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla “Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı” teması etrafında gerçekleştirildi. Şura’nın temel vizyonu, “bilimsel temelli yaklaşım”, “katılımcılık ve işbirliği”, “sürdürülebilirlik”, “yenilikçilik” ve “gelecek odaklı bakış açısı” gibi esaslar üzerine şekillendi.

Şura Gruplarının Çalışmaları

Eylül 2024’te başlayan çalışmalarla birlikte, 30-31 Ocak 2025 tarihlerinde bir hazırlık çalıştayı düzenlendi. Bu süreçte 1597 üye kaydedildi. Katılımcılar arasında 87 farklı üniversiteden 288 akademisyen, 234 sivil toplum kuruluşu, oda, birlik ve kooperatif temsilcisi, özel sektörden 205 katılımcı ile 687 kamu uzmanı yer aldı. Şura grupları, toplam 148 çevrimiçi toplantı gerçekleştirdi. Hazırlık aşamasındaki perşembe toplantılarına ise 700’den fazla kişinin katıldığı bildirildi.

Çalışma Gruplarının Başlıkları

Şura’nın çalışmaları, iki ana grup altında yürütüldü. Katılımcılar arasında kamu kurumları, çiftçiler, üretici birlikleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileri, tarım, gıda, orman ve su sektörleri gibi birçok alanda istişare toplantıları düzenlendi. Çalışma grupları 16 başlıkta toplandı ve 151 çevrimiçi olmak üzere toplamda iki fiziksel toplantı yapıldı.

Önceki şuralardan farklı olarak, “atölye çalışmaları” adı altında 5 faaliyet yürütüldü. Bu kapsamda “Kırsalda Sürdürülebilir Yaşam”, “İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar”, “Tarım Ekonomisi” ve “Tarım Diplomasisi” gibi tematik yan etkinlikler düzenlendi. Atölye faaliyetlerine toplamda 3 bin 450 kişi katılırken, elde edilen çıktılar çalışma grupları ile paylaşıldı.

Hedefler ve Stratejiler

Şura’da, çalışma gruplarınca hazırlanan komisyon raporları Başkanlık Divanı tarafından okunarak oylamaya sunuldu. Bu süreçte toplam 371 hedef ve 2 bin 678 strateji belirlendi.

Şura sürecinin 14 Mayıs’ta, “Sonuç Bildirgesi” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulmasıyla tamamlanması planlanıyor.

Şura’nın Hedefleri

4. Tarım Orman Şurası, bilimsel temelli yenilikçilik ve geleceğe odaklı bir bakış açısını temel alarak çalışmalarını sürdürdü.

Belirlenen yol haritasıyla tarımsal üretimin dinamik bir yapıda planlanması, tarımsal politikaların etkili şekilde yönetilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve israfın önlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, sürdürülebilir kırsal kalkınma hedeflerine ulaşılması, çiftçilerin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi, sürdürülebilir ormancılık ile su kaynaklarının etkin yönetimi de önem taşıyor.

Şura’nın hedefleri arasında, iklim değişikliğini göz önünde bulundurarak toprak ve su kaynakları ile biyoçeşitliliğin korunması, tarıma dayalı sanayi, lojistik konularında odaklanarak tarım piyasalarının düzenlenmesi ve Türkiye’nin rekabet gücünün artırılması da bulunmaktadır.

Toplamda 16 başlık altında çalışma grubu oluşturulmuş ve 5 başlıkta atölye çalışması gerçekleştirilmiştir.

Çalışma Gruplarının Alanları

Çalışma gruplarının kapsamı aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

  • Bitkisel üretim
  • Destekler ve politikaların geleceği
  • Doğal yaşam döngüsü ve biyoçeşitlilik
  • Entegre ve sürdürülebilir ormancılık yönetimi
  • Gıda güvencesi, güvenliği ve israfla mücadele
  • Hayvansal üretim
  • İklim değişikliğine uyum
  • Kırsal kalkınma, kırsalda yaşamın geleceği ve istihdam
  • Su ürünleri üretimi
  • Su yönetimi ve verimliliği
  • Tarıma dayalı sanayi, stok yönetimi ve lojistik
  • Tarımsal dijitalleşme, veri tabanlı tarım ve teknolojik gelişim
  • Tarımsal pazarlama ve finansman
  • Tarımsal risk ve afet yönetimi
  • Tarımsal yapıda etkin dönüşüm
  • Uluslararası tarımsal gelişmelere uyum ve rekabet

Kaynak: Ekonomim

4. Tarım Orman Şurası’nda 371 Hedef Belirlendi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin