Washington’da devam eden müzakereler son ana kadar sürse de, diplomatlar ve yetkililer Avrupa Birliği’nin, Başkan Trump tarafından önerilen %10’luk evrensel tarifeyi kabul etmeye hazır olduğunu ifade ediyor. Ancak müzakereciler, bu anlaşmayı sadece müzakerelerin uzatılması ve Alman otomobil endüstrisini doğrudan etkileyecek %25’lik gümrük vergisi üzerinde olası tavizler elde etmeleri durumunda kabul edeceklerini belirtiyor.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessant, Washington’da Avrupa Ticaret Komiseri Maroš Šefčovič ile yaptığı görüşme sonrasında, bir anlaşmanın mümkün olabileceğini belirtti.
Bessent, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü öncesinde gazetecilere konuşarak, “ABD çok yakında daha fazla ticaret anlaşması imzalayacak” dedi.
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Perşembe günü öğleden sonra Šefčovič ile müzakerelere devam ederken, AB büyükelçileri cuma günü sonuçlarla ilgili bir brifing almayı bekliyor.
Bessent, Greer’in “hafta sonu boyunca Avrupalı yetkililerle durmaksızın çalışacağını” açıkladı.
Trump, eğer bir anlaşma sağlanamazsa 9 Temmuz’dan itibaren AB’den gelen tüm ürünlere %50 gümrük vergisi uygulamakla tehdit ediyor. AB’den gelen pek çok ürün zaten %10’luk gümrük vergisine tabiken, otomobil ve otomobil parçaları %25, çelik ve alüminyum ise %50’ye kadar vergiyle karşı karşıya kalabilir.
HERKES BİR ‘İNGİLİZ MODELİ’ İSTİYOR
Almanya Başbakanı Friedrich Mertz’in hızlı bir anlaşma talebiyle “İngiliz modeli” çerçeve anlaşmasına yönelik baskılar artış gösterdi.
Mertz, Berlin’deki konuşmasında, “Aylarca sürecek karmaşık bir müzakereden ziyade, hızlı ve basit bir çözüme ulaşmak çok daha iyidir” dedi.
Brüksel kaynaklarına göre, Šefčovič, ABD’nin müzakerelerin uzatılması esnasında yeni tarifeler getirmeyeceğine dair güvence sağlayan bir dondurma maddesini talep ediyor.
Bir AB diplomatına göre, “Bu hafta olmasa bile kesinlikle çarşamba gününden önce bir anlaşma bekliyorum” denildi ve bu durumun “herkesin çıkarına” olacağı vurgulandı.
– Kaynaklar, bunun üst düzey bir çerçeve anlaşması olacağını belirtiyor. Bazı kişiler, anlaşmanın bu hafta içerisinde duyurulabileceğini düşünüyor ve böylece Trump, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında övünecek bir başarıya sahip olabileceğini kaydediyor.
AB ile ABD arasındaki müzakereler, Trump’ın “Kurtuluş Günü” ile ilgili yaptığı sembolik konuşmasında 60’tan fazla ülkeye gümrük vergileri uyguladığı Nisan başından itibaren devam ediyor. Şu ana kadar sadece Birleşik Krallık ile resmi bir anlaşma imzalanmış durumda, ancak Trump Vietnam ve Çin ile de anlaşma sağladığını iddia ediyor.
Kaynak: Halk TV