Küresel Piyasalarda Pozitif Seyir
Küresel piyasalarda, ABD’nin ticaret tarifelerini ertelemesi ile birlikte müzakerelere yönelik artan iyimserlikler etkisini gösteriyor. Bu durum, yatırımcıların risk iştahını artırırken, Asya borsalarında da benzer bir hava gözlemleniyor.
Asya borsalarında, ABD’nin yarı iletken ve bazı teknoloji ürünlerine uyguladığı karşılıklılık esaslı tarife muafiyetlerinin duyurulmasıyla oluşan iyimserlik, piyasalarda olumlu bir havaya yol açtı. Ancak, ABD’nin Çin’e karşı izlediği sert tarife politikası nedeniyle karışık bir seyir gözlemleniyor.
Otomotiv Hisselerinde Yükseliş
ABD’nin ticaret tarifelerini ertelemesinin yanı sıra otomotivlere uygulanan tarifelerin müzakere edilebileceğine dair haber akışı, otomotiv hisselerinde dikkate değer bir artışa neden oldu. Japon otomotiv markaları Toyota, Suzuki, Subaru, Mazda Motors ve Honda ile Güney Koreli Hyundai Motor’un hisse değerlerinde önemli yükselişler yaşandı.
Çin’in Ticaret Politikaları
Küresel Yatırım Bankalarının Güncellemeleri
Küresel yatırım bankaları, Çin’in ekonomik görünümüne ilişkin değerlendirmelerini, ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin etkilerini dikkate alarak güncelledi. Yapılan tahminlerde, ülkenin 2023 yılı büyüme tahminlerinde aşağı yönlü güncellemeler yapıldığı bilgisi verildi.
Asya piyasalarını destekleyen diğer bir önemli gelişme ise Güney Kore hükümetinin yarı iletken endüstrisine yönelik 23 milyar dolarlık destek paketi açıklaması oldu. Hükümet, mevcut ABD yönetimi altında artan belirsizlikleri ve Çinli rakiplerin ciddileşen rekabetini göz önünde bulundurarak bu tedbirleri aldığını belirtti.
Bu gelişmeler neticesinde Japonya borsasında Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 artışla 34.283 puandan kapandı. Güney Kore’deki Kospi endeksi de yüzde 0,9 yükselişle 2.477 puandan işlem gördü.
Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 düşüşle 21.372 puandan, Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,1 azalışla 3.260 puandan işlem görürken, Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 2,1 artışla 76.735 puan seviyesine ulaştı.
Kaynak: Ekonomim