1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Askerlerin Tinder Kullanımı Ulusal Güvenliği Tehdit Ediyor

Askerlerin Tinder Kullanımı Ulusal Güvenliği Tehdit Ediyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hollanda’da Tinder Araştırması: Askerlerin Hassas Verileri Elde Edildi

Hollanda’daki araştırmacı gazeteciler, son birkaç hafta içerisinde Tinder uygulamasını kullanan askerlerin hassas bilgilerinin ele geçirildiğini bildiriyor.

Hollandalı güvenlik uzmanlarına göre, mobil flört uygulaması Tinder, ulusal güvenlik açısından “önemli bir tehdit” oluşturuyor. Uygulamaya üye olan çok sayıda askerin yurtiçi ve yurtdışındaki hareketleri kolaylıkla izlenebiliyor.

Hollandalı araştırmacı gazetecilik kolektifi Follow The Money’den (FTM) gelen haberlere göre, birkaç haftalık inceleme süreci sonunda ABD, İngiltere, Almanya, İspanya ve Fransa gibi pek çok ülkeden askeri personelin kişisel bilgilerine ulaşıldı.

Bu askerler arasında, Rusya’ya karşı kritik görevlerde bulunan NATO mensupları da bulunmakta.

Tinder üzerindeki sahte hesaplar kullanılarak ulaşım sağlanan askerler, Rusya tehdidine karşı Baltık ülkeleri ve Balkanlar’daki NATO kuvvetleriyle ABD’nin Avrupa ve Afrika’daki birliklerinden kişilerle eşleşti.

FTM muhabirleri, Estonya’da konuşlandırılmış bir sahte hesap olan “Naomi” aracılığıyla askerlere ulaştı. “Gezmeyi, yoga yapmayı seven ve askeri üniformalı erkeklerle ilgilenen” 35 yaşındaki Naomi profili, kısa süre içinde birçok NATO personeli ile etkileşim kurdu.

Sohbetler aracılığıyla çeşitli askeri personelin iş ve özel hayatına dair bilgilere ulaşıldı. Hollandalı gazeteciler, sahte Tinder hesapları vasıtasıyla 100 binden fazla askere ait profili görüntüleyebildi.

FTM’ye göre, sahte hesaplar kullanarak sürekli konum değiştirildi ve böylece çok sayıda askerin hareketleri takip edildi.

Askerlerin profil fotoğraflarından, kullandıkları silahlar, araçlar ve karargahlar hakkında ayrıntılı bilgiler toplandı.

Ulusal Güvenlik Açısından Tehdit

Hollanda donanması

Amsterdam Üniversitesi’nden güvenlik uzmanı Matthijs Koot, bu durumun ülkenin ulusal güvenliğine yönelik ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtiyor.

Koot, askerlerin hareketlerinin bu kadar basit bir şekilde izlenebilmesinin büyük bir sorun olduğunu ifade etti. Yabancı istihbarat servislerinin sürekli bu tür bilgilere erişim sağlamaya çalıştığını vurgulayan uzman, bu uygulamalar ve paylaşımlar sayesinde askeri tatbikatların ve bölgedeki yığınağın tespit edilebileceğini aktardı.

Bu tür durumların, daha geniş bir küresel sorun olduğuna dikkat çeken Koot, hiçbir istihbarat servisinin, ilk tanışmada açıkça “Bana füzelerin fırlatma kodlarını ver” demeyeceğini, fakat gerekli bilgilere ulaşmanın uzun bir süreç gerektirdiğini dile getirdi.

Eski Hollanda İstihbarat Servisi Başkanı Bert Hubert, Savunma Bakanlığı’nın bu konudaki tedbirlerinin arttırılması gerektiğini belirtti. Hubert, askeri kışlalarda bu tür uygulamaların kullanımının yasaklanmasını talep etmekte.

Ayrıca Hubert, tüketicilere yönelik mobil uygulamalardaki verilerin kötüye kullanma riskinin, Tinder’dan çok daha büyük olduğunu ifade etti: “Gittiğimiz her yer, telefonlarımız aracılığıyla takip ediliyor. Bu, savunmanın çözmekte zorlanacağı sosyal bir sorun. Ancak, askerin Tinder üzerinden NATO üslerine kadar izlenmesi artık kabul edilemez. Bunun önlenmesi için gereken tüm adımlar atılmalıdır.”

Casusluk Faaliyetleri Sosyal Ağlar Üzerinden Gerçekleşiyor

tinder

Tinder, araştırma sonuçlarına yönelik yaptığı açıklamada, uygulama üzerinden konum belirlemeyi engellemek amacıyla teknik önlemler aldıklarını bildirdi.

Hollanda medyası, Savunma Bakanlığı’nın flört uygulamaları ile ilgili sızıntıların farkında olduğunu, ancak şu anda askeri personelin Tinder kullanımını yasaklamanın gündemde olmadığını belirtti.

Tinder yetkilileri, üçüncü kişiler tarafından veri toplanmasını önlemeye çalıştıklarını, ancak bunun her zaman başarılı olacağına dair bir garanti veremeyeceklerini dile getirdi.

Güvenlik uzmanlarına göre, günümüzde casusluk faaliyetleri artık lüks gece kulüpleri yerine sosyal ağlar üzerinden yürütülmektedir.

ABD Adalet Bakanlığı, 2020 yılında; Avustralya istihbaratı ise 2022’de, arkadaşlık sitelerinin casusluk için kullanıldığına dair uyarılarda bulunmuştu.

Almanya güvenlik birimleri, geçtiğimiz yıl Rus casusların Tinder aracılığıyla Alman politikacılardan ve askerlerden Ukrayna savaşı ile ilgili bilgiler elde etmeye çalıştığını tespit etti.

İngiltere’de yayınlanan The Guardian gazetesi, askeri personelin spor aktiviteleri sırasında kullandığı “Strava” adlı fitness uygulamasının paylaşımları nedeniyle çeşitli askeri noktaların konumlarının belirlenebildiğini bildirerek bu konuya dikkat çekti.

Bu tip olaylar üzerine birçok ülkedeki askeri tesislerde fitness uygulaması için kısıtlamalar getirildi. Hollanda Savunma Bakanlığı, hizmet telefonlarında bu uygulamanın kullanımını yasakladı.

Kaynak: BBC Türkçe

Askerlerin Tinder Kullanımı Ulusal Güvenliği Tehdit Ediyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin