Türkiye, zirai don nedeniyle tarım sektöründeki zararları henüz telafi edemeden, hayvancılıkla uğraşan üreticilerden de endişe verici bir haber aldı.
Salgın hastalıkları konusunda yetkililerin vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardıkları ve karantina kurallarını ihlal edenlere para cezası uygulanacağı belirtildi.
TARLAYI DON KURBAN’I ‘ŞAP’ VURDU
Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Ulukır Mahallesi’nde şap hastalığı tespit edilmesi nedeniyle 15 mahallede karantina uygulamasına geçildi.
Kurban Bayramı’na yaklaşırken Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Balıkesir’den gelen bu haber, endişe yarattı. Mynet’ten Ufuk Dağ’ın aktardığına göre, Gönen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Ulukır Mahallesi’nde büyükbaş hayvanlarda şap hastalığına rastladılar.
Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla, Ulukır başta olmak üzere çevredeki Ayvalıdere, Gebeçınar, Kınalar, Çifteçeşmeler, Dışbudak, Gelgeç, Turplu, Sarıköy, Dereköy, Gündoğan, Alaattin, Bostancı, Paşaçiftlik, Körpeağaç ve Havutça mahalleleri de karantina altına alındı.
HAYVAN GİRİŞ ÇIKIŞLARI DURDURULDU
İlçede uygulanan karantina kapsamında tüm hayvan giriş çıkışları askıya alındı. Gönen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşlardan alınan tedbirlere uymalarını talep etti.
Karantina kurallarını ihlal edenler için idari para cezası uygulanacağı ifade edildi.
Şap hastalığı, hem evcil hem de yabani çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına neden olan viral bir hastalıktır. Bu hastalığa halk arasında tabak ya da dabak da denilmektedir.
Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ihbarı zorunlu hastalıklar arasında yer almaktadır.
Şap hastalığının ölüm oranı düşükken, özellikle genç hayvanlarda virüsün kalpte yerleşmesi sonucu ölümle sonuçlanabilen myokarditis vakaları görülebilmektedir. Hastalığın bulaşma oranı oldukça yüksektir ve et ile süt verimindeki ani düşüşler ekonomik kayıplara yol açmaktadır. İnsanlara nadiren bulaşan bu hastalık, bulaştığı durumlarda hayvanlardakinden farklı belirtiler gösterebilir. İnsanlarda yüksek ateş, ağız, dil ve ayaklarda yaralar, salya artışı gibi tipik belirtiler görülmez. Şap hastalığı insanlarda genellikle hafif grip benzeri semptomlarla seyretmektedir.
Virüs, çevre şartlarına da dayanıklıdır. Yapağıda 24 gün, sığır derisinde 4 hafta, saman içinde 15 hafta, kepek içerisinde 20 hafta, toprakta 4 hafta, kuru ot ve dana yeminde ise 5 ay süreyle bulaşma yeteneğini koruyabilmektedir.
Kaynak: Halk TV