Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiçek sektörünün örtü altı ve açık alanlarda üretim gerçekleştirebildiğini, bu durumun ihracata olumlu katkı sağladığını ifade etti.
Birçok ilde üretim yapıyoruz
Yurt dışına yalnızca özel günlerde değil, düzenli olarak taze çiçek gönderdiklerini belirten Yılmaz, “Birçok ilde üretim yapıyoruz. Önceden özellikle kesme çiçekte ihracat süresi 8 ayla sınırlıydı. Ancak artık yayladaki üretimlerimizle bu süreyi 12 aya uzatmayı başardık. Dış mekanda ürünlerimiz sürekli olarak stoklu bir biçimde üretiliyor.” diye konuştu.
2025’e güzel bir başlangıç yaptık
Yılmaz, üretim artışının yanı sıra ihracatta da yükseliş olduğunu ve 2025 yılı için umut verici bir başlangıç yaptıklarını belirtti.
Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artışla 56,2 milyon dolarlık ihracata ulaştıklarını aktaran Yılmaz, şunları ifade etti:
“Pazar araştırmaları yapıyor, yeni ürünler deniyoruz. Yeni ürünleri pazara sunarak 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 15’lik bir artış sağladık. Bu durum sektör için son derece olumlu. Geçen yıl 140 milyon dolardan fazla ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise 150 milyon dolar hedefledik. Eğer bu şekilde devam edersek, hedefimizi tutturmakla kalmayıp, üzerine çıkma şansı da elde edeceğiz. İnşallah 160 milyon dolara yakın bir ihracata ulaşacağız.”
En fazla Hollanda’ya ihracat yapıyoruz
İhracatın en yoğun şekilde Hollanda’ya gerçekleştiğini söyleyen Yılmaz, Azerbaycan, Gürcistan, Almanya, İngiltere, Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Cezayir ve Irak’ın da önemli pazarlardan biri olduğunu vurguladı.
Yılmaz, geçen yılın aynı dönemine kıyasla Hollanda’ya ihracatta yüzde 16, Azerbaycan’a yüzde 27, Rusya’ya ise yüzde 161 oranında artış yaşandığını belirtti. Ayrıca şunları ekledi:
“80 ülkeye ihracat yapıyoruz ve neredeyse her ay düzenli olarak aynı ülkelere ürün gönderiyoruz. Ürünlerimiz yılda bir veya iki kez ihracatı gerçekleştirilen ürünlerin ötesinde. Örneğin, Hollanda’ya her hafta ürün göndererek taze taze pazara sunuyoruz. Karanfil en önemli ihraç kalemimiz. Özellikle sprey (kapalı) karanfilin üretiminde ve ihracatında lider konumdayız. Bunun yanı sıra standart karanfil üretimi konusunda da güçlü bir varlığımız bulunuyor. Hüsnüyusuf (Dianthus Barbatus) adı verilen çiçeği de son yıllarda piyasaya sunduk ve potansiyeli giderek artıyor. Kesme yeşillikler de yoğun bir talep görüyor.”
İsmail Yılmaz, iç pazarda ise bir miktar daralma yaşandığını ancak yine de beklenenden yüksek bir satış gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Ekonomim