Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya düzenlemesinde önemli bir aşamaya geldiklerini açıkladı. Yapılan yasal düzenleme ile 13-16 yaş arası çocukların dijital bağımlılık konusunda ebeveyn onayını gerektireceğini belirten Göktaş, “Kademeli bir düzenleme önereceğiz” ifadelerini kullandı.
“Çocukların yararını önceliklendiriyoruz”
Çocuklara yönelik yürütülen tüm çalışmaları “çocuğun üstün yararı” ilkesine göre kararlılıkla sürdürdüklerini dile getiren Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gözlerini dünyaya açan her evladımızın hayatının her anında, her ihtiyacında yanında olacağımız bir sistem kurduk” sözlerini hatırlattı.
Her çocuğun potansiyelinin en üst düzeyde gerçekleştirilmesi hedefiyle bütüncül ve kapsayıcı politikalar geliştirdiklerini ifade eden Göktaş, 2023-2028 Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın kritik bir yol haritası sunduğunu vurguladı.
“Yeni mekanizmalar ile çocukların haklarını koruyoruz”
Bakan Göktaş, çocukların haklarının korunmasına yönelik yürütülen faaliyetleri anlatarak, çocuk refahını artırmak ve eşit fırsatların sağlanması için yeni mekanizmalar geliştirdiklerinin altını çizdi.
Çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi adına yürütülen çalışmaları anlatan Göktaş, tüm paydaşların sorumluluklarını ön planda tutarak çocukların güvenli ve destekleyici bir ortamda büyümelerine odaklandıklarını belirtti.
“Geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz”
Eylem Planı çerçevesinde 6 stratejik hedef doğrultusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Göktaş, şu bilgileri paylaştı:
“İlk hedefimiz; çocuk hakları ve katılımı alanında gerçekleştirdiğimiz 18 faaliyettir. Çocukların karar alma süreçlerine katılımlarını teşvik etmekteyiz. Çocuk Hakları Komiteleri aracılığıyla 34 bini aşkın çocuğun haklarını ve sorumluluklarını kavrayan bireyler olarak yetişmelerini sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl düzenlenen 25. Ulusal Çocuk Forumu Buluşmaları ile çocuk haklarının öneminin altını çizmeyi başardık.”
19 faaliyet hayata geçirildi
Bakan Göktaş, “Çocuk dostu adalet” alanında ise 19 faaliyeti hayata geçirerek çocukların adalet sistemine erişimini kolaylaştıran mekanizmaların geliştirildiğini söyledi.
Risk altında olan çocukları tespit ettiklerinde, gereken önlemleri hızlıca alarak müdahalede bulunduklarını ifade eden Göktaş, her durumda çocuğun üstün yararını gözeterek gereken işlemleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca çocuklara yönelik koruma ve destek hizmetleri konusunda 83 faaliyet gerçekleştirdiklerini vurguladı.
“2024’te 198 bin 486 çocuğun izleme sürecini başlattık”
Göktaş, çocukların güvenliğini her zaman öncelik haline getirdiklerini belirtti. “Çocuklar Güvende ekipleriyle 2024 yılı sonu itibarıyla toplamda 198 bin 486 çocuğun izleme sürecini yürüttük. Okul ziyaretlerinde 27 bin 295 çocukla bir araya geldik ve sosyal hizmet müdahalesi uyguladığımız sayılar 56 bin 524’tür.” dedi.
Bakan, alternatif bakım hizmetleri kapsamında 14 faaliyet gerçekleştirdiklerini ve dezavantajlı çocuklara yönelik bakım ve eğitim hizmetlerini güçlendirme yönünde önemli adımlar attıklarını ifade etti.
Bu doğrultuda, Bakanlığa bağlı kreş ve gündüz bakımevlerinden 92 bin 709 çocuğun faydalandığını belirten Göktaş, 2 bin 987 çocuğun ücretsiz bakım hizmeti aldığını aktardı.
UNICEF işbirliğiyle Ev Temelli Nitelikli Bakım Hizmet Modeli’ni hayata geçireceklerini de sözlerine ekledi.
Göktaş, afet ve kriz durumları için 27 faaliyet ile çocuklara yönelik etkili ve hızlı hizmetler sunduklarını belirterek, 6 Şubat depreminin ardından çocukların hane ziyaretleri ile takibinin gerçekleştirildiğini söyledi.
Dijital bağımlılıkla mücadelede yeni düzenlemeler
Bakan Göktaş, çocukların dijital dünyanın tehlikeleriyle karşılaştığını belirterek, sosyal medya kullanımında çocukların zarar görmemesi için oluşturulan “Sosyal Medya Çalışma Grubu” ile yürütülen koruyucu çalışmaların önemine dikkat çekti.
“Dijital bağımlılık alanında 13 yaşa kadar kısıtlama, 13-16 yaş arası için ebeveyn izni ile kademeli bir düzenleme öneriyoruz.” diyen Göktaş, bu konuda yasal düzenlemeler için son aşamaya gelindiği bilgisini verdi.
Bu yıl “Aile Yılı” olarak ilan ettiklerini de hatırlatan Göktaş, aile kurumunun korunmasının milli bir beka meselesi olduğunu vurguladı.
Kaynak: Ekonomim