Doğal Doğum Sempozyumu Manisa’da Gerçekleştirildi
Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda, uzman bir düzenleme kurulu tarafından hazırlanan programda birçok önemli isim katıldı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Fatih Zeren, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci ve Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu’nun da aralarında bulunduğu pek çok sağlık profesyoneli etkinliğe katılım gösterdi.
“Doğal Olan Normal Doğum” ve “Sağlıklı Doğumlar Sağlıklı Gelecek” temalarıyla gerçekleştirilen sempozyumun açılışında, Rektör Prof. Dr. Rana Kibar, doğumun bir yaşamın başlangıcı ve ailenin dönüşüm noktası olduğunu vurgulayarak, bu sürecin en sağlıklı ve güvenli biçimde gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Kibar, “Doğal doğum konusunu, lääkli bir mesele olmanın yanı sıra insani bir sorumluluk olarak görüyoruz. Burada bir araya gelmemizin temel amacı, doğum sürecine duyulan saygıyı artırmak, kadını bu süreçte merkezi bir konumda tutmak ve doğumun doğallığını yeniden hatırlatmaktır. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Anne ve Bebek Sağlığı Eylem Planı çerçevesinde doğal doğumun teşvik edilmesi ve gereksiz sezaryen oranlarının azaltılması hedefleniyor. Bu da çalışmalarımıza yön veren bir yol haritası niteliği taşıyor.” şeklinde konuştu.
Doğal Doğumu Destekleme Sorumluluğu
Rektör Kibar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi olarak doğal doğumu destekleyen çeşitli adımlar attıklarını ifade ederek, ”Gebe Okulu” adı altında hizmet verdiklerini belirtti. Bu okulda, anne adaylarının doğum öncesi ve sonrası süreçlerde kapsamlı bir eğitim almasını hedeflediklerini açıkladı.
“Ebe Polikliniği” adı verilen bir başka uygulama ile gebelik sürecindeki kadınlara birebir destek verdiklerini söyleyen Kibar, “Bu poliklinikte doğuma hazırlık, bilgilendirme ve takip hizmetleri sağlıyoruz. Üniversitemizin akademik birikimini topluma aktararak doğal doğum konusunda öncü bir konumda olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Prof. Dr. Kibar, sempozyuma katkı sunan tüm kurumlara ve emek veren akademisyenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
İl Sağlık Müdürü’nden Anne Dostu Hastane Açıklaması
Manisa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Fatih Zeren, törende yaptığı konuşmada, 2002 yılından itibaren başlayan sağlıkta dönüşüm politikaları ile önemli ilerlemeler kaydedildiğine değindi.
Zeren, “Bu süreçte, yapısal reformların ardından kaliteyle ilgili reformlar gerçekleşti. Son yıllarda ise birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimlik üzerine yoğun çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda, halk sağlığını en üst seviyeye çıkarmak önceliğimiz oldu. Artan sezaryen oranları, önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.
Op. Dr. Zeren, “3 Kasım 2024 itibarıyla Bakanlığımız tarafından bir normal doğum eylem planı açıklandı. Bu plan, 40 hedef ve 14 eylem başlığı içeriyor ve 40 hafta sürecek.” ifadelerini kullanarak, ebelik hizmetlerinin normal doğum süreçlerinde daha etkin bir şekilde kullanılmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Son olarak, Anne Dostu hastane statüsüne sahip hastane sayısını 6’dan 8’e çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Zeren, hazırlık komitesine ve emek verenlere teşekkür etti.
Halk Sağlığı Üzerine Önemli Vurgular
Sempozyum öncesinde MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, doğanın normal doğum planının, kadın hastalıklarının yanı sıra anne ve çocuk sağlığını koruma amacı taşıyan önemli bir halk sağlığı meselesi olduğunu belirtti.
MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nursen Bolsoy, gelişen teknoloji ve artan medikal müdahalelerle sezaryen oranlarının arttığını, Türkiye’nin de bu konuda ön sıralarda yer aldığını ifade etti.
Anne Dostu Hastane Projesinin Başlangıcı
Doç. Dr. Bolsoy, Sağlık Bakanlığı’nın 2017 yılında başlattığı Anne Dostu Hastane projesinin Türkiye’de ilk olarak Manisa’da uygulandığını belirtti. Proje kapsamında birçok hastanenin anne ve bebek dostu olduğunu vurguladı. “3 Ekim 2024’te doğal doğum temasıyla bir normal doğum eylem planı tanıtımı yapıldı, ardından 3 Aralık 2024’te ilk ebelik yönetmeliği yayımlandı.” dedi.
Doç. Dr. Bolsoy, “Hastaları desteklemek ve doğal doğum sürecini sürdürmek, sağlık çalışanları olarak bizim sorumluluğumuz ve bu süreçte çalışmalara devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Sempozyum, doğum yolculuğu, normal doğum oranları, gebelik yönetimi gibi konuları içeren 4 oturumla gün boyunca devam etti. Katılımcılar, görüşmelerin ardından belgelerini protokol üyelerinin elinden aldı.
Kaynak: Manisa’ da Gündem