SADİ ÖZDEMİR
Akyapı, konut, ofis, alışveriş, yaşam merkezi, üretim ve lojistik tesisi projeleri ile dikkat çeken bir firma olarak, sanayi konsepti çerçevesinde geliştirdiği Ticarethane projelerinin en büyüğünü Dudullu’da inşa ediyor. Daha önce Metkap, Hadımköy ve Başakşehir’de gerçekleştirdiği projelerin ardından, yeni projesini Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) merkezindeki tek parselde hayata geçiriyor. Dudullu OSB, yıllık 2 milyar doları aşan ihracat kapasitesi ile kooperatifler, fabrika alanları ve bağımsız firmalarla dolu. Projede toplam 555 bağımsız bölüm yer alacak. Akyapı Yönetim Kurulu Başkanları Mahmut Asmalı ve Hüseyin Dinçel’in katılımıyla düzenlenen toplantıda projenin satışları da başlamış durumda.
Üretim İçin Yeni Teknolojiler
Mahmut Asmalı, yürütülen dört sanayi konseptli Ticarethane projesi ile yaklaşık 21 bin kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek, sektör liderlerinin bu tür projelerin artmasına katkı sunması gerektiğinin altını çizdi. 2024 yılına damga vuran seçimler ve savaşlara rağmen Türkiye ekonomisinin %3,2 büyüdüğünü belirten Asmalı, inşaat sektörünün bu büyümeye %9,3 ile en fazla katkıda bulunan alan olduğunu vurguladı. Hükümetin ekonomik toparlanma adına attığı adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Asmalı, Türk iş dünyasının, daha rekabetçi bir vizyonla hareket ederek üretim ve ihracat gücünü artırmaları gerektiğini dile getirdi. “Ticarethane Dudullu projemiz, ülkemizin üretim kapasitesini artırarak 8 bin kişiye istihdam sağlayacak” dedi.
Sanayicilerin Talepleri Göz Önünde Bulunduruldu
Asmalı, dört Ticarethane projesinin toplamda 625 bin metrekarelik inşaat alanına ve bin 313 bağımsız bölüme sahip olduğunu belirterek, bu projelerin İstanbul’un önemli lojistik ve üretim merkezlerinde faaliyet gösteren şirketlere hitap ettiğini açıkladı. Projelerin yalnızca günümüz ihtiyaçları ile değil, gelecekteki beklentilere de cevap verecek şekilde tasarlandığını dile getiren Asmalı, “Ticarethane projeleri sanayicilerin üretim alanlarını genişletme taleplerini karşılamak için hayata geçirildi” diye konuştu. Türkiye’deki sanayi bölgelerinin modern ihtiyaçlara cevap veremediğini belirten Hüseyin Dinçel ise, endüstriyel alanların dönüşüm gerektirdiğini ifade etti. Ticarethane Dudullu, modern donanım ve üretim imkanları sunan bir sanayi kompleksi olmayı hedefliyor. “310 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olan projemizde üç blokta 555 bağımsız bölüm yer alacak” diyen Dinçel, proje hakkında detaylar da paylaştı.
■ Yeşil Bina ve Sürdürülebilirlik Ön Planda
Ticarethane Dudullu’nun yeşil bina sertifikasına sahip olacağını aktaran Hüseyin Dinçel, bu sertifikanın işyeri sahiplerine çeşitli vergi avantajları ve ihracat kolaylıkları sağladığını belirtti. Projenin düşük enerji ve su tüketimine olanak tanıyan sürdürülebilir yapısının yanı sıra, yatırım teşvikleri ve vergi muafiyeti gibi ekstra avantajlar sunduğunu ifade etti. Gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına göre daha güvenilir ve karlı bir seçenek olduğunu vurgulayan Dinçel, gayrimenkul yatırımlarının 2025 yılının ilk çeyreğinden itibaren hız kazanacağını açıkladı. Ticarette ise kıyaslandığında daha yüksek kazanç sağlamanın mümkün olduğunu belirtti.
■ Çıkrıkçıoğlu’ndan Proje Hakkında Anılar
Ticarethane Dudullu’nun arsa sahibi ve Türk sanayisinin önde gelen isimlerinden Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “proje bazlı ortaklık” sürecini şöyle anlattı: “Mahmut Bey ile 1990’lardan tanışıyoruz. Bir hayır işinde kendisiyle tanıştık. Yıllar sonra bu projeyi hayata geçirme düşüncesi ortaya çıktığında hemen kabul ettim. OSB’mizin yanında böyle bir projeye ihtiyaç vardı ve bu arsayı yıllar önce satın almıştık. Sonuç olarak böyle güzel bir projeye imza atmış olduk.”
Kaynak: Ekonomim