Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nde Düşüş
Mayıs 2025 itibarıyla yapılan Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nde (TEBA) hanehalkı yıllık enflasyon beklentisi, bir önceki aya göre 1 puanlık azalma ile yüzde 67 seviyesine geriledi.
Koç Üniversitesi ve KONDA işbirliğiyle gerçekleştirilen bu anketin sonuçları yayımlandı. Anket kapsamında, hanehalkı yılsonu enflasyon beklentileri ise mayıs ayında değişmeyerek yüzde 69’da sabit kaldı.
Yapılan açıklamaya göre, “Koç Üniversitesi tarafından yürütülen Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi, 7-10 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçları, mayıs ayında enflasyon beklentilerinde bir önceki aya kıyasla kısmi bir iyileşme gözlemlendiğini göstermektedir. Bu bulgular, 19 Mart’tan bu yana finansal piyasalarda meydana gelen gerginliğin kısmen azaldığını ifade etmektedir. Ancak, ileriye dönük enflasyon beklentileri hâlâ mart ayındaki seviyelerin üzerinde kalmaktadır.”
Katılımcıların 12 ay sonrasına dair enflasyon beklentileri ortalama yüzde 67 düzeyindedir. Bu oran, son 12 ayın ortalama beklentisi olan yüzde 73 ile kıyaslandığında 6 puanlık bir düşüş göstermektedir.
Yıllık, yıl sonu ve 12 ay sonrası beklentilerde medyan değerlerin üzerinde gerçekleşmesi, yüksek enflasyon beklentisine sahip bireylerin sayısının azaldığına işaret etmektedir. Ayrıca, 12 ay ileriye dönük enflasyon beklentilerinin dağılımı, kutu grafiği ile gösterilmektedir. Grafikte görüldüğü üzere, dağılım çarpık bir görünüm sergilemekte ve azda olsa 150 ve üzeri değerler de görülmektedir. Bu durum, ortalama değerin ortanca değerinin üzerinde kalmasına neden olmaktadır.
Beklentilerin dağılımındaki farklılıkları ölçmek için hesaplanan çeyrekler arası açıklık (IQR) değeri, bir önceki aya göre azalmış durumda. IQR, anket katılımcılarının beklentilerinin küçükten büyüğe sıralandığında 25. ve 75. yüzdelikler arasındaki farkı ifade etmektedir. Bu değerdeki azalma, hanehalkının enflasyon tahminleri arasında görüş birliğinin arttığına işaret etmektedir.
Mayıs ayındaki ankete katılan 1917 kişinin üçte biri, bir önceki ayki anket katılımcılarıyla örtüşmekte; üçte ikisi ise yeni katılımcılardan oluşmaktadır. Nisan ve Mayıs anketlerine katılan bireylerin, 12 ay sonrasına yönelik ortalama enflasyon beklentileri, tüm örneklemle karşılaştırıldığında benzer bir iyileşme göstermektedir.
Tasarruf Tercihleri ve Dolarizasyon Eğilimleri
Bu ay anket katılımcılarına, önümüzdeki üç aylık dönemde tasarruf alışkanlıklarında bir değişiklik yapmayı düşünüp düşünmeyecekleri sorulmuştur. Katılımcıların yüzde 23’ü TL birikimlerinin bir kısmını dövize çevirmeyi düşündüğünü belirtirken, yalnızca yüzde 2’si döviz birikimlerinin bir kısmını TL’ye çevirmeyi planladığını ifade etmiştir. Katılımcıların yüzde 58’i ise tasarruflarında herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmediğini belirtmiştir.
Anket kapsamında ayrıca katılımcılara, önümüzdeki 12 ay içinde tasarruflarını hangi araçlarda değerlendirecekleri sorulmaktadır. Bu ay altın, döviz alımı ve döviz mevduatına yönelik tercihlerde belirgin bir düşüş gözlemlenmiştir. Bu durum, TCMB’nin faiz artırımlarının, 19 Mart sonrası artan siyasi şokla tetiklenen dolarizasyon eğilimini sınırlama konusunda etkili olduğunu göstermektedir.
Kaynak: Ekonomim