FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Mayıs ayı meclis toplantısında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Türkiye ve dünya ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Hacısüleyman, Türkiye ekonomisinde herhangi bir iyileşme görülmediğine dikkat çekerek, “Tüketim için değil, üretim için finansmana erişim istiyoruz. Ancak buna ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bu faiz oranlarıyla iş yapmak mümkün değil. Bize bir yol açılması gerekiyor.” dedi.
Hacısüleyman, sektörlerin finansmana erişim konusunda sıkıntı yaşadığını belirterek, “Üretim ve satış yapabilmemiz için finansmana ihtiyaç var. Şuan nakit sıkışıklığı içindeyiz. Eğer bu üç temel ayağımız yoksa işletmeler ticari faaliyetlerini sürdüremez. Üretim yapmak, satmak ve kar elde etmek zorundayız ki, ayakta kalabilelim.” ifadelerini kullandı.
“Merkez Bankası’ndan 50 milyar dolar çıktı”
ATSO Başkanı Hacısüleyman, Merkez Bankası’ndan çıkan 50 milyar dolara vurgu yaparak, bu paranın neden biriktirildiğini sordu. “Ülkemizin bu 50 milyar doları geri getirme kapasitesi bulunmakta. Ancak gerekli önlemler alınmalı ve belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Hepimiz önümüzü görebilirsek, bu parayı tekrar kazanabilir, ihracat yapabilir ve üretim sağlayabiliriz. İç piyasada tüketim mallarına olan talebi artırabiliriz.” dedi.
Hacısüleyman, iki yıldır enflasyonla mücadele ettiklerini, ancak hala başarılı olamadıklarını belirtti. “Dünyada enflasyonla mücadele eden başka bir ülke göremiyorum. Farklı enflasyon rakamları var ve hangisine inanmamız gerektiği konusunda belirsizlik mevcut.” diye ekledi.
İç tüketimin artırılması ve ihracatın desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Hacısüleyman, “Hepimiz çok harcamak istemiyoruz. İstediğimiz şey üretim yapmak ve tüketime dikkat etmektir. Finansman desteği sağlanırsa bu kaynağın doğru ve ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilmesi mümkün olacaktır.” şeklinde konuştu.
ABD ile Çin arasındaki rekabetin tüm ülkeleri olumsuz etkilediğine değinen Hacısüleyman, “Trump’ın politikaları sonucunda artacak vergiler Avrupa’yı etkileyerek, Türkiye’nin turizm sektörüne de zarar verebilir. Eğer Mayıs ayı sonuna kadar Rusya ile Ukrayna arasında kalıcı bir barış sağlanırsa, bu Türkiye turizmine olumlu yansıyabilir.” ifadelerini kullandı.
Otellerde tam zamanlı doktor bulundurulması
Turizm sektörünün lokomotifi olan Antalya hakkında açıklamada bulunan Hacısüleyman, hükümetin, bakanlıkların ve bürokratların, sektör temsilcileriyle ortak akılla karar vermesi gerektiğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı’nın 500 yatak kapasitesine sahip tesislerde tam zamanlı doktor bulundurulmasını zorunlu hale getirdiğini ifade eden Hacısüleyman, “Sağlık Bakanlığı 19 Nisan’da bir yönetmelik yayımladı. Bu yönetmeliğe göre, 500 yatak ve üzeri otellerde tam zamanlı doktor bulundurulması gerekiyor. Antalya’da bu yönetmeliğe uygun 670 tesis bulunuyor ve 7 bin 700 doktor mevcut.” dedi.
Hacısüleyman, sağlık sisteminde mevcut sorunların olduğu bir ortamda böyle bir yönetmeliğin getirilmesini eleştirerek, “Doktorlar hasta başında yeterince zaman ayıramıyor. Sağlık sisteminde sıkıntılar varken Sağlık Bakanlığı böyle bir karar aldı. Bu duruma yönelik düzeltilme talepleri oldu, ancak bir aydır bir gelişme yok.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Ekonomim