1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Finansman Krizi, Üretimi Tehdit Ediyor!

Finansman Krizi, Üretimi Tehdit Ediyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bölgesel İş Dünyası Sorunlarını Tartıştı

DUYGU GÖKSU / İZMİR

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) nisan ayı olağan meclis toplantısında finansman problemleri, zirai don felaketi ve artan girdi maliyetleri gibi kritik sorunlar gündeme getirildi. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ürün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) vasıtasıyla gerçekleştirilen 7 bölge toplantısında da benzer konuların ele alındığını ifade etti. Ürün, “Politika faizinin yüzde 49’a çıkması ile ticari kredi faiz oranlarının en az 10 puan artması, işverenin maliyetlerini yüzde 75 seviyelerine çıkararak üretimi neredeyse imkansız hale getirmiştir.” şeklinde konuştu.

Finansman taleplerinin süregeldiğini belirten Ürün, “Artan faiz oranlarına rağmen kredi çekmeye karar verirsek bile ihtiyaç duyulan miktara ulaşamıyoruz. Enflasyonla mücadele sürecinin uzaması, reel sektörün dayanıklılığını zayıflatıyor. Bu nedenle üreticilerin ve ihracatçıların finansmana erişimlerinin acilen kolaylaştırılması ve maliyetlerin makul seviyelere çekilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Bakanlıklara Yükümlülükler Düşüyor

Tarımsal ve sanayi üretiminde yaşanan sorunların acil olarak çözülmesi gerektiğini vurgulayan Ürün, bu durumun Trump döneminde başlayan tarife savaşlarıyla daha da önemli hale geldiğine dikkat çekti. ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini önemli ölçüde artırdığına işaret eden Ürün, “Rekabet halinde olduğumuz ülkeler için yüksek tarifeler bizim için bir fırsat olarak görülse de, Çin’in yeni pazar arayışları fiyat rekabetinde sorunlar yaratabilir. Bu nedenle Ticaret ve Sanayi Bakanlıkları’nın gerekli adımları atması gerekiyor.” dedi.

Türkiye’nin Yeni Kaynağı: Çöp

EBSO meclis toplantısına katılan Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, Türkiye’nin plastik sektörünün Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise altıncı büyük üretim gücüne sahip olduğunu anlattı. Gençer, “Petrokimyasal hammaddede yerli üretim oranı sadece yüzde 7 seviyesine geriledi ve sektör ithalata bağımlı hale geldi. Türkiye, atıkların geri dönüşümünde ise gelişmiş ülkelerin gerisinde kalıyor. Eğer bu durum düzelirse, Türkiye yeni bir petrokimya tesisine sahip olmuş gibi, kaliteli atık ile ikinci kalite plastik hammaddesi üretebilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ekonomim

Finansman Krizi, Üretimi Tehdit Ediyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin