İMAM GÜNEŞ/TEKİRDAĞ
İş dünyasındaki artan finansman taleplerine alternatif yollar sunmak amacıyla Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ile İntegral Yatırım ortaklığında “Finansmana Erişim ve Halka Arz” temalı bir panel düzenlendi. Panelde sermaye piyasalarının sunduğu imkanlar detaylı bir şekilde ele alındı.
Panelin moderatörlüğünü Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar üstlenirken, konuşmacılar arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, İntegral Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşdoğan, Ekonomist Murat Sağman ve İntegral Yatırım Kurumsal Satış Direktörü Sarper Dönertaş yer aldı.
TOBB’dan Destek Paketleri İçin Hızlı Çalışmalar
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, finansmana erişimin artık işletmeler için bir ihtiyaçtan çok, bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Özellikle büyüme hedefleyen, yenilikçi ve ihracata odaklanan işletmelerin sağlam bir finansal yapı ve sürdürülebilir kaynaklara sahip olmasının gerekli olduğunu belirten Günay, halka arzın uzun vadeli kaynak yaratma konusunda önemli bir araç olduğunu ifade etti.
Krediye erişim konusundaki zorluklara da değinen Günay, “Kredi alımında ve kredi kartlarındaki limitlerde ciddi problemler söz konusu. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 30 milyar TL’lik bir kaynak tahsis edildi ve şartları üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. TOBB’un nefes kredisiyle ilgili bir çalışma var ve yakın zamanda hayata geçmesini umuyoruz. Bu zorlu süreçte KOBİ’lerimize daha uygun koşullarda destek sağlamak hedefindeyiz” dedi.
Sermaye piyasalarının alternatif kaynaklar sağladığına dikkat çeken İntegral Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşdoğan, bankacılık sisteminin sunduğu kredi olanaklarının yüksek faizler sebebiyle ticareti zorlaştırdığını vurguladı. Taşdoğan, “Sermaye piyasalarının şirketlere sunduğu fırsatlar yeterince kavranmış değil. Banka dışı kaynaklarla borçlanmak ve yatırımcı ile buluşmak mümkün. Bu alternatifler sadece finansman değil, ayrıca kurumsallaşma ihtiyacını da pekiştiriyor” dedi.
Halka Arz Sürecine Dair Teknik Bilgiler
İntegral Yatırım Kurumsal Satış Direktörü Sarper Dönertaş, halka arz ve tahvil/bono ihracı hakkında teknik bilgiler sundu. İlgili şirketlerin halka arz için belirli mali kriterleri karşılaması gerektiğini hatırlatan Dönertaş, “2024 yılı için belirlenen net satış kriteri 1,2 milyar TL, aktif toplam kriteri ise 2,4 milyar TL olarak güncellenmiştir.” şeklinde bilgi verdi. Ayrıca, son dönemlerde 6 şirketin halka arzını gerçekleştirdiklerini ve tahvil ile bono ihraçları ile birlikte toplamda 8,5 milyar TL’lik bir kaynağa aracılık ettiklerini belirtti.
Yıl Sonu Faiz Tahminleri
Paneldeki bir diğer konuşmacı olan Ekonomist Murat Sağman, ekonomik görünüm ve piyasa beklentileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Temmuz ayında üç temel riskin ortadan kalkması ile birlikte bir ekonomik toparlanma öngördüklerini belirten Sağman, Merkez Bankası’ndan 24 Temmuz’da en az 250 baz puanlık bir faiz indiriminin gelebileceğini ifade etti. Yıl sonuna kadar, toplam dört toplantıda faiz oranının 46’dan 36’ya düşeceğini öngördüğünü dile getiren Sağman, “Enflasyonun da yüzde 30 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Merkez Bankası rezerv biriktiriyor ve piyasayı kontrollü bir şekilde yönetiyor. Ayrıca, Avrupa ve ABD merkez bankalarının faiz indirimleri, piyasalarda olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu durum, şirketlerin finansmanında sermaye piyasalarının önemini artırıyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Ekonomim