Garanti BBVA, yılın ilk çeyreğine ilişkin finansal tablolarını açıkladı. Banka, Türkiye Garanti Bankası AŞ olarak, konsolide finansal verileri ile önemli rakamları paylaşarak dikkat çekti.
Yılın ilk üç ayında net karı 25 milyar 398 milyon 699 bin lira olarak gerçekleşen Garanti BBVA’nın aktif büyüklüğü ise 3 trilyon 498 milyar 288 milyon 811 bin lira seviyesinde belirlendi. Bankanın ekonomiye sağladığı nakdi ve gayri nakdi krediler toplamı ise 2 trilyon 602 milyar 582 milyon 394 bin lira oldu.
Fonlama bazını etkin bir şekilde yöneten banka, fonlama kaynakları arasında en büyük paya sahip olan müşteri mevduatlarının oranını yüzde 73 olarak açıkladı. Müşteri mevduat tabanı, 2025 yılı itibarıyla yüzde 21,4’lük bir büyümeyle 2 trilyon 545 milyar 380 milyon 977 bin lira seviyesine ulaştı. Bankanın sermaye yeterlilik oranı yüzde 16,2, öz kaynak karlılığı yüzde 30,5 ve aktif karlılığı ise yüzde 3,2 olarak gerçekleşti.
Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, yıla dengeli bir makroekonomik görünümle başladıklarını, ancak mart ayındaki gelişmelerin volatiliteyi artırdığını ifade etti. Merkez Bankası’nın zamanında ve sıkı politikalarının etkisiyle gelecekteki ekonomide denge sağlanacağına inandığını vurguladı.
Akten, “Yılın ilk çeyreğinde enflasyondaki düşüş, iç talepteki canlılık ve finansal istikrarı destekleyen politikalar sektörümüz için olumlu bir zemin oluşturdu. Güçlü finansal yapımız ve müşteri odaklı yaklaşımımızla başarılı bir performans sergiledik” şeklinde konuştu. Ayrıca, sermaye yapıları ve çevik bilanço yönetimleri sayesinde belirsizlikleri başarıyla yönetebileceklerini belirtti.
Akten, Türk lirası kredilerindeki pazar payının artışını ve özellikle tüketici ve küçük işletme kredilerinde özel bankalar arasında konumlarını pekiştirdiklerini kaydetti. Hem TL hem de YP müşteri mevduatlarında bir puan üzerinde pazar payı kazandıklarını söyleyerek, bu başarının müşteri deneyimi odaklı yaklaşımlarının bir yansıması olduğunu dile getirdi.
Mobil Uygulama ile Verimli Finans Yönetimi
Yılın ilk çeyreğinde 17 milyona yaklaşan aktif mobil kullanıcı sayısıyla, Türkiye’nin popüler mobil bankacılık uygulamalarından biri olduklarını belirten Akten, müşteri deneyimini geliştirmek amacıyla mobil uygulamalarını baştan sona yenilediklerini vurguladı.
Yeni tasarımla sunulan sade ve kullanıcı dostu arayüzü öne çıkaran Akten, uygulamanın kullanıcıya özel öneri ve hatırlatmalarla finans yönetimini daha verimli hale getirdiğini ifade etti.
Uygulamanın özelleştirilebilir menü yapısı sayesinde kullanıcıların ihtiyaçlarına göre düzenlenebilmesi, zaman kazandırdığını dile getiren Akten, “Garanti BBVA Mobil’deki akıllı asistanımız Ugi, yapay zeka tabanlı büyük dil modelleriyle yenilendi. Müşteriye özel, dinamik ve hiper-kişiselleştirilmiş çözümler sunacak olan Ugi, ilerleyen dönemlerde sürekli gelişim gösterecek ve kişisel asistan gibi hizmet vermeye devam edecek” dedi. Amacının, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerine uygun kişiselleştirilmiş deneyim sunmak olduğunu belirtti.
Akten, 2025 yılı için belirledikleri dört temel önceliği ise “Sürdürülebilir Güçlü Büyüme”, “En İyi Müşteri Deneyimi”, “Sürdürülebilirlik” ve “Çalışanlarımız” olarak sıraladı. Tüm iş süreçlerini bu öncelikler doğrultusunda yeniden şekillendirerek müşterilere değer yaratmaya odaklandıklarını ifade etti. Güçlü sermaye yapıları ve sürdürülebilir büyüme stratejileriyle Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlama hedefinde olduklarını anlattı ve bu başarıya katkıda bulunan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti.
Kaynak: Ekonomim