Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, İstanbul’a kurbanlık hayvan girişlerine bu gece itibarıyla onay verildi.
Kuzey Marmara Otoyolu Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası’nda kurulan denetim merkezinde, Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından hayvan sevk kontrolleri gerçekleştirildi.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kontrol noktası esnasında medya mensuplarına açıklamalarda bulundu. Parıldar, Kurban Bayramı nedeniyle İstanbul’a hayvan sevklerinin başladığını dile getirerek, denetimlerin 7 gün 24 saat esasına göre veteriner hekimler, teknik personel ve kolluk kuvvetleriyle birlikte yapıldığını bildirdi.
“Gerek İstanbul’da gerek Türkiye genelinde yeteri derecede kurban var”
Parıldar, 2024 yılı kurban döneminde İstanbul’da binin üzerinde aracın denetimini gerçekleştirdiklerini ve bu araçlar içerisinde 8,500’ün üzerinde büyükbaş, 11,000 civarında ise küçükbaş hayvanın kontrol edildiğini belirtti. Kontrol edilen araçlar arasında sevk ve veteriner sağlık raporları uygunsuz olanların yaklaşık yüzde 10’unun işleme tabi tutulduğunu aktardı.
120’den fazla araca idari para cezası uygulandığını da ifade eden Parıldar, “2024 yılında İstanbul’a 68 bine yakın büyükbaş ve yine 68 bine yakın küçükbaş hayvan sevki yapıldı. Kurban Bayramı’nda, vatandaşlarımız 78 bine yakın büyükbaş ve 77 bine yakın küçükbaş hayvanı kurban edecek. Bu yıl da benzer rakamların İstanbul’da kesime sevk edileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Parıldar, şehirde ve ülke genelinde kurban sayısının yeterli olduğunu vurgulayarak, Anadolu’dan gelen hayvanların beş farklı istasyonda vize ve kontrol işlemlerinde tutulduğunu ifade etti. Hayvanların bu denetimlerden geçmesi gerektiğinin altını çizen Parıldar, yetiştiricilere de bu konudaki hassasiyetlerini artırmaları çağrısında bulundu.
“Tarım Cebimde uygulamasını tavsiye ediyoruz”
Parıldar, kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım Cebimde” uygulamasını kullanmaya davet etti. Bu uygulama ile vatandaşlar, hayvanlarının küpe numarasını girerek yaşını, aşı bilgilerini ve sevk raporlarına ulaşabiliyor.
Parıldar, “Vatandaşlar, küpe sorgulama butonuna girip büyükbaş ya da küçükbaş olarak hayvanı seçip kulak küpesini yazdıklarında, yaşını, aşılarını ve sevk raporlarını görebilirler. Bu nedenle “Tarım Cebimde” uygulamasını kullanmalarını öneriyoruz.” dedi.
Ekiplerin yol kontrollerinde veteriner sağlık raporlarını öncelikle incelediğini vurgulayan Parıldar, sağlık raporlarının onaylanmış hayvanların varış noktalarına dikkat edilerek kontrol edildiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: Ekonomim