MERVE YİĞİTCAN
Ev ve mutfak eşyaları alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri, 70 ülkeden 200’ün üzerinde nitelikli alıcının katılacağı ‘Turkish Houseware by Invitation Only Türkiye’ etkinliğinde İstanbul’da bir araya gelecek. 22-23 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan etkinlik, Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) iş birliğiyle düzenleniyor. Etkinlik öncesi yapılan basın toplantısında, Türkiye’nin ihracatında önemli bir paya sahip olan kimya, demir/demir dışı metaller ve ev-mutfak eşyaları sektörlerinin temsilcileri, son dönemde yaşanan üretim ve ihracat gelişmelerini değerlendirdi.
EVSİD Başkanı Talha Özger, katılımcı ve alıcı sayısında bu yıl rekor kırıldığına dikkat çekti. Özger, “Türkiye’den 100’den fazla ev ve mutfak eşyaları üreticisi etkinliğimize katılıyor. Avrupa, Amerika, Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu’dan 200’den fazla alıcı Türk üreticilerle buluşacak” şeklinde konuştu. İhracatçıların zorlu bir süreçten geçtiğini ifade eden Özger, “Biz taşın altına elimizi değil, adeta gövdemizi koyduk” dedi.
Tecdelioğlu: Sadece al-sat ile büyüyemeyiz
İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün karsızlıkla mücadele ettiğini belirterek, “Genel giderler enflasyonla artarken, kurun aynı paralellikte artmaması ve yüksek faizler, ihracatta karsızlığa yol açıyor. Bu sürdürülebilir değil. İhracatçılar olarak bunu bir yıl sürdürüyoruz, ancak ne kadar devam edebiliriz bilemiyorum” dedi. Tecdelioğlu, sektöre destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Pelister: Hala kur, mevzuat ve finansmanla uğraşıyoruz
İKMİB Başkanı Adil Pelister, rekabetteki zorluklara dikkat çekerek, “Çin’in üretim gücü çok büyük. Eğer Çin, Amerika’dan gelen talebi diğer ülkelere yönlendirirse, bu bizim için sorun oluşturur. Biz hala kur, mevzuat ve finansman sorunlarıyla uğraşıyoruz” dedi. Pelister, GSYH içinde sanayinin payının düştüğüne de vurgu yaparak, sanayiden kayışın süreklemesi durumunda, insan kaynağının kaybedilebileceğini belirtti. “Bankaların yüksek faizleri, üretimi sürdürülebilir kılmıyor” ifadesini kullandı.
■ Önder: Talep var, ama nakit akışı büyük problem
ZÜCDER Başkanı Burak Önder, sektörde ihracata yönelik sorunların talep değil, rekabetçilikten kaynaklandığını ifade etti. Üreticilerin hem yurtiçinde hem de yurtdışında pahalı hale geldiğinin altını çizen Önder, nakit akışındaki sıkıntının sürdürülebilirliği tehdit ettiğini belirtti. “Kamunun elindeki kısıtlı kaynakları üretime ve ihracata yönlendirmesi gerekiyor” diyen Önder, ABD’deki fırsatların değerlendirilmesi için finansmana erişimin kritik olduğunu belirtti ve yeni bir KGF paketinin gerekliliğini vurguladı.
Kaynak: Ekonomim