YENER KARADENİZ/İSTANBUL
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanlığı görevini yürüten Berke İçten, İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek sektörün içinde bulunduğu zorluklara dair önemli açıklamalarda bulundu. İçten, kayıt dışı üretimle mücadelede devletin çabalarını desteklediklerini belirtirken, bu mücadelenin, yasal yükümlülüklerini yerine getiren firmaların denetlenmesi yolu ile değil, kayıt dışı çalışanların tespit edilip kayda alınmasıyla sağlanması gerektiğini vurguladı. “Kayıt dışı firmalar sosyal medya ve perakende kanallarında fatura ve fiş olmadan satış yapıyor. Denetim mekanizmasını sanayi siteleri üzerine kurmak yerine, perakende noktalarına odaklanmalıyız.” ifadelerini kullandı.
“Yüksek enflasyon mu, sanayisizleşmiş bir Türkiye mi?”
Berke İçten, ayakkabı sanayinin kayıt dışı üretimden en çok etkilenen sektörler arasında yer aldığını ifade ederek, iç pazardaki 400 milyon çifti aşan ayakkabı satışının yaklaşık yüzde 40’ının kayıtdışı olduğunu açıkladı. Ayakkabı ustalarının giderek sektörden uzaklaştığını kaydeden İçten, “Yüksek enflasyon mu, sanayisizleşmiş bir Türkiye mi?” diye sorarak, bu durumun sanayinin kaybına yol açtığını belirtti.
İçten, son 1,5 yıl içinde şirket ve istihdam sayılarına dair yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığını dile getirdi.
Bu yılın ilk çeyreğindeki sorunların etkisiyle e-ihracatın, 90 milyon dolardan 64 milyon dolara gerilediğini aktardı.
Ayakkabı ithalatında düşüş sinyalleri
Geçtiğimiz yıl 550 milyon dolarlık rekor ayakkabı ithalatı üzerine uygulanan vergi artışlarının etkisi hissedilmeye başlandı. İçten, ilk çeyrek genelinde ithalatın yüzde 5 artış gösterdiğini ancak aylık bazda bir düşüşün yaşandığını ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yıl ocak ayında geçen yıla oranla yüzde 54 artışla 212 milyon dolara ulaşan ayakkabı ithalatının, şubatta yüzde 8,2 ve martta ise yüzde 6,7 azalarak sırasıyla 145 milyon dolara ve 153 milyon dolara gerilediğini aktardı. İç pazarda ayakkabı satışlarının genel anlamda düşüş göstermekte olduğunu belirten İçten, “İthal ayakkabının toplam tüketim içindeki oranı iki yıl önce yüzde 6-7 seviyelerindeyken, şu an yüzde 21’e ulaştı. Bu oranın bu yıl yüzde 25-26’lara çıkması bekleniyor. İthal etmek, üretmekten daha ucuz hale geldi.” dedi.
■ Temu’dan 7-8 milyon çift ayakkabı geldi
Hızla büyüyen e-ticaret platformu Temu’nun sektöre olan etkilerini değerlendiren Berke İçten, “Temu’dan da ayakkabı alınıyor. Ölçemiyoruz ama geçen yıl Türkiye’ye 7-8 milyon çift ayakkabı geldi. Bu rakam, toplam ithalatın yüzde 10’una denk geliyor.” şeklinde konuştu. İçten, Temu’dan alınan ürünlerin 30 Euro’nun altında gümrük kontrolü olmadan geçmesiyle ilgili endişelerini dile getirerek, “30 Euro’nun altındaki ayakkabıların sağlığa zararlı içerikler taşımasına rağmen denetim yapılmıyorsa, gümrüklere gelen konteynerlere de test yapılmamalı.” ifadesinde bulundu.
Bu nedenle, online ithalat sınırının 20-22 Euro seviyesine düşürülmesinin gerektiği gündeme gelmiş durumda.
Kaynak: Ekonomim