Kocaeli’nin Derince ilçesinde menenjit tanısıyla hastaneye kaldırılan 8 yaşındaki İrem Aslan, doktorların tüm çabalarına rağmen hayatını kaybetti.
Küçük kızın vefatının ardından menenjit aşısı, Türkiye’nin gündeminde yeniden yer aldı. Arslan’ın ölümü sonrasında endişe duyan veliler, çocuklarını okula göndermemeye karar verdi. Kocaeli Valiliği, yaptığı açıklamada okulda ve çevrede menenjit semptomlarına rastlanmadığını duyurdu.
“AŞI TAKVİMİNE BİR AN ÖNCE EKLENMELİ”
Ankara Tabip Odası, yaptığı açıklamada menenjit aşılarının dar gelirli ailelerin bütçeleri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu belirterek, aşıların devlet tarafından ücretsiz sunulması gerektiğini ifade etti.
Tabip Odası’nın sosyal medya hesabından paylaşılan “Meningokok aşıları, ulusal aşı takvimine bir an önce eklenmelidir” başlıklı mesajda şu ifadelere yer verildi:
“Meningokok menenjiti; beyin zarı, omurilik ve kan dolaşımını etkileyen enfeksiyonları (bakteriyemi veya septisemi) içeren ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Bu enfeksiyonlar hızlı bir şekilde ilerleyerek acil tıbbi müdahale gerektirir. Meningokok menenjitine karşı en etkin korunma yöntemi aşılamadır. Neisseria meningitidis’e karşı geliştirilen aşı, menenjite karşı koruma sağlar.
Birçok gelişmiş ülkede aşı takviminde bulunmasına rağmen, Türkiye’de Sağlık Bakanlığının ulusal rutin aşılama takviminde meningokok aşılarına yer verilmemektedir. Özel sağlık kuruluşlarında ücretli olarak uygulanan (Menectra, Bexsero, Nimenrix, Menveo markalı) menenjit aşıları, dar gelirli aileler için bütçe açısından büyük bir yük oluşturuyor.
ÜÇ DOZ AŞI 10 BİN LİRA
“Kamu güvencesi kapsamına girmeyen üç doz aşının ortalama maliyeti 10 bin liradır. Ülkemizde aşılamaların artırılması için acil ve bilimsel adımlar atılması gerekiyor. Aksi takdirde, aşıyla önlenebilen hastalıkların yeniden ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmesi ve başka ölümler gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle, ulusal ve kamusal ilaç endüstrisinin oluşturulması için gerekli yatırımlar bir an önce yapılmalıdır.”
“HIFZISSIHHA MERKEZİ FAALİYETE GEÇMELİ”
“2022 yılında dönemin Sağlık Bakanı tarafından yeniden açılacağı duyurulan, eski adıyla ‘Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’, yeni adıyla ‘Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi’, kamu yararı için biran önce faaliyete geçirilmelidir. Ayrıca, aynı dönemde Sağlık Bakanı tarafından ücretsiz sunulacağı belirtilen, fakat günümüzde 10 bin liranın üzerinde bir maliyet ile uygulanan HPV aşısı da acilen aşı takvimine dahil edilmelidir.”
“AŞILAR ÜCRETSİZ OLARAK UYGULANMALIDIR”
“Aşı sağlıktır. Çocuklarımızın hayatı kar-zarar hesaplarından daha değerlidir. Bu nedenle aşılar hakkında maliyet hesapları gündeme getirilmemeli, devlet tarafından sağlanmalı ve ücretsiz olarak uygulanmalıdır.”
Kaynak: Halk TV