Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 yağış raporu, Türkiye genelinde son 7 ayda normale kıyasla yağış miktarının yüzde 25, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ise yüzde 26 azaldığını ortaya koydu.
Bu duruma bağlı olarak, su yılındaki yağışlar son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, bu yıl yağışların en düşük düzeye inmesi 65 yılın en az seviyesi olarak kaydedildi. İç Anadolu ve Ege bölgelerinde ise son 18 yılın en kurak dönemi yaşanmakta.
Kayıplar bölgeleri etkiliyor
Yağışlardaki eksiklik, tarım alanındaki verimliliği tehdit etmeye devam ediyor. Diyarbakır’da buğdayda yüzde 40, Şanlıurfa’da yüzde 50, Gaziantep’te ise yüzde 15 oranında verim kaybı gerçekleşirken, Mardin’deki kuru tarım alanları ise kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Konya’nın kıraç alanlarında da buğdayda yüzde 20, arpada ise yüzde 30 verim kaybı beklentisi mevcut.
Üreticiler ikinci kez zirai dondan etkilendi
Nefes Gazetesi’nden Dilan Kutlu’nun haberine göre, şubat ayında yaşanan zirai donun ardından, mart ve nisan aylarındaki düşük yağışlar ve artan sıcaklıklar bitkilerin gelişimini olumsuz etkiledi. Adana ve Hatay’da, kuraklık ve don nedeniyle verim, yüzde 40’a kadar düştü. Çiftçiler bu illerde tarlalarını yeniden sürerek ikinci kez ürün ekmeye başladılar.
Çiftçilerin borçları ertelenmeli, faizler silinmeli
Niğde’nin Çamardı ilçesinde don felaketinden etkilenen çiftçileri ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan don olayının büyük tahribat yarattığını belirtti. Gürer, “Üreticilerin borçlarının en az üç yıl süreyle ertelenmesi ve faizlerin silinmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. Bu durumun geleceğe de olumsuz yansıyacağına dikkat çekti. Bölgedeki elma, kiraz ve ceviz bahçeleri gibi ürünlerin ciddi şekilde zarar gördüğü açıklandı.
Ürün kayıpları yüzde 100’e vardı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa’daki tarım alanlarında gerçekleştirdiği saha incelemeleri sonrasında, “Ne arpa, ne buğday, ne de mercimek kaldı. Tarlalar yanmış gibi gözüküyor, verim tamamen yok olmuş durumda” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, özellikle buğday, arpa ve mercimek tarlalarında yüzde 100 oranında ürün kaybı yaşandığını vurguladı.
Kaynak: Ekonomim