Yunusemre Belediyesi’nden Anlamlı Adım
Yunusemre Belediyesi, Medeni Kanunun kabul edilişinin 99. yılında Mareşal Fevzi Çakmak Kadın Dayanışma ve Eğitim Merkezi’ne Manisa ve Türkiye’de kadın hareketinin önemli isimlerinden biri olan Melek Gökmen’in ismini verdi.
Yunusemre Belediyesi, Medeni Kanun’un kabulünün 99. yıl dönümü kapsamında değerlendirilebilecek bir etkinlik düzenleyerek Mareşal Fevzi Çakmak Kadın Dayanışma ve Eğitim Merkezi’nin ismini, Türkiye’de kadın hareketinin öncü figürlerinden Melek Gökmen ile değiştirdi. Merkezin ismi için yapılan törende, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, eşi Serap Balaban, Melek Gökmen’in torunu Prof. Dr. Fatmagül Berktay ve birçok önemli isim yer aldı.
Törende konuşan Başkan Semih Balaban, bu etkinliğin tarihi bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, “İsimlerini vererek onları saygıyla anmak adına böyle bir etkinlik başlattık. Bu ilk adımda Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki değerli dostlarımızla birlikte olmanın onurunu yaşıyoruz” dedi. Balaban, Melek Gökmen’i tanıtırken, kendisinin Manisa Kadınlar Cemiyeti’nin kurucu başkanı ve Kuvâyi Milliye’nin Manisa’daki örgütlenmesinde aktif bir rol üstlendiğini vurguladı. Ayrıca, Gökmen’in Kurtuluş Savaşı’ndaki katkılarını da anımsattı.
Başkan Balaban, Melek Gökmen’in torunu Prof. Dr. Fatmagül Berktay’ın kadın hakları konusundaki duruşunu da övdü. Berktay’ın yalnızca akademik alanla sınırlı kalmayıp, aktif çatışmalarla da kadın hakları için mücadele ettiğini belirtti. Berktay’ın sulh adına verdiği mücadele nedeniyle cezaevinde yaşadıklarını da dinleyicileriyle paylaştı.
Prof. Dr. Fatmagül Berktay, anneannesinin isminin böyle bir merkeze verilmesinin kendisi için oldukça duygusal ve gurur verici olduğunu belirtti. Yunusemre Belediyesi’ne teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Tören, yeni ismin yer aldığı tabelanın açılışı ile noktalandı.
Kaynak: Manisa’ da Gündem