1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası’ndan Temkinli Enflasyon Tahmini

Merkez Bankası’ndan Temkinli Enflasyon Tahmini

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞEBNEM TURHAN

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Karahan, yılsonu enflasyon tahminlerini yine yüzde 19-29 aralığında, orta noktası ise yüzde 24 olarak koruduklarını belirtti. Enflasyon bandının orta noktasına göre poliçe duruşunu şekillendirdiklerini ifade eden Karahan, “Sene sonunda enflasyonun bandımız içinde kalacağı konusunda son derece eminim.” dedi.

Karahan, yardımcileri Cevdet Akçay ve Hatice Karahan ile birlikte İstanbul’daki toplantıda, yılın ikinci enflasyon raporunun öncekine göre daha durgun bir atmosferde gerçekleştirildiğini belirtti. Artan belirsizlikler nedeniyle, Merkez Bankası yöneticilerinin yanıtlarının beklenen netlikte olmaması dikkat çekti. Katılımcılar, toplantının ilkinde hissedilen olumlu havanın bu defa kaybolduğunu ifade etti.

2026 ve 2027 tahminleri de sabit kaldı

Karahan, konuşmasına mart ve nisanda finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar sonrası aldıkları proaktif önlemlerle ilgili bilgi vererek başladı. Sonunda uyguladıkları politikalar sayesinde enflasyon görünümünde ciddi bir bozulmanın yaşanmadığını vurguladı. Sunumunun ilerleyen bölümlerinde, yılsonu enflasyon tahminini değiştirmediklerini, 2026 yılı için yüzde 12, 2027 yılı içinse yüzde 8 hedeflerinde de herhangi bir güncelleme yapılmadığını ifade etti.

İşlenmemiş gıda kaynaklı değişiklik 0.5 puan yukarı çekti

Karahan, enflasyon tahminlerinde işlenmemiş gıda fiyatlarına yönelik artışların tahminlerini 0.5 puan yukarı çektiğini belirtti. Ancak yukarı ve aşağı yönlü etkilerin dengelendiğini vurguladı. Karahan, “Çıktı açığına yönelik yaptığımız sıkılaştırma sayesinde bu sapmanın net etkisi 0.3 puan ile sınırlı kaldı.” dedi. Petrol ve ithalat fiyatlarındaki düşüşle birlikte, TL cinsinden ithalat fiyatı varsayımlarındaki güncellemelerin de enflasyon tahminlerini etkilediğini açıkladı.

Faizi dezenflasyonun gerektirdiği sıkılıkta belirliyoruz

Karahan, para politikasında aldıkları önlemlerle yurtiçi talebin zayıflamasının önemli bir unsur olduğunu söyleyerek, geçmişe göre belirsizliklerin yükseldiğine dikkat çekti. Faiz oranlarını dezenflasyon süreci gerektirdiği ölçüde belirlediklerini ifade eden Karahan, enflasyon beklentilerini göz önünde bulundurduklarını belirtti. Kalıcı bozulma yaşanırsa, sıkılaştırmaya hazır olduklarını kaydetti.

Enflasyonda bir katılık olduğunu düşünmüyoruz

Karahan, enflasyon üzerindeki yurtdışı kaynaklı risklerin gümrük tarifeleri ve küresel sermaye akımları olduğunu söyledi. Yurtiçindeki risklerin başında ise kur geçişkenliğinin yanı sıra zirai donun gıda fiyatlarına etkisi olduğunu belirtti. Enflasyonda katılık olduğuna dair ciddi şüpheleri olmadığını ifade eden Karahan, yıl sonunda enflasyon göstergelerinin yüzde 30-31 civarında olabileceğini, ama iç ve dış talep ile küresel emtia fiyatlarının dezenflasyonu destekleyeceğini düşündüğünü ekledi.

■ Ana eğilim patikada gittiği sürece indirim olabilir

Enflasyonda nokta hedef vermenin güç olduğunu belirten Karahan, verilerin oynaklığı nedeniyle bazı aylarda yanılgılar yaşandığını ifade etti. Aylık enflasyonun yılsonunda yüzde 1’in biraz üzerinde olmasını beklediklerini söyleyen Karahan, “Mevsim etkilerinden arındırılmış aylık enflasyon için indirim olmayacak.” dedi.

■ Yeteri kadar sıkı olup olmadığına tek gösterge fiyat gelişmeleri

Karahan, reel sektörün faiz oranlarına eleştirilerine de değinerek, birçok ölçütle değerlendirmenin gerektiğini, fiyat gelişmelerinin yeterli olup olmadığını gösterdiğini kaydetti. Bu bağlamda Merkez Bankası’nın karar almada sıkılığı belirlerken bu gelişmelere dikkat ettiğini belirtti.

■ Büyüme yavaşlasa da enflasyonda düşüşü destekleyecek

Karahan, ek sıkılaşma ile indirim döngüsünün daha etkili hale geldiğini ve bu yavaşlamanın enflasyondaki düşüşü destekleyebileceğini aktardı. Enflasyon görünümü üzerinden faiz kararlarını aldıklarını, ancak her türlü gelişmeye hazır olduklarının altını çizdi.

■ Rezervlerle ortamı sakinleştirdik

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, rezerv tutulmasının olası şoklara karşı gerekli döviz likiditesini sağlamak için yapıldığını belirtti. Son yaşanan dalgalanmaların ardından ortaya çıkan durumun, rezervlerin faydalı olduğunu gösterdiğini belirtti. Öte yandan, bütün bu gelişmeler ışığında Merkez Bankası’nın dayanıklılığını ve en iyi şekilde çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

■ Gevşeme için çok veri odaklı gideceğiz

Karahan, gecelik faiz oranlarının bir miktar düştüğünü, ancak gevşemenin ne şekilde olacağına ilişkin kararların veriye bağlı şekilde şekilleneceğini belirtti. Gevşeme için şartların oluşması durumunda, faizlerin düşürülmesi mi yoksa makroihtiyati önlemlerde bir öncelik mi olacağı konusunda değerlendirmeler yapılacağını söyledi.

Kaynak: Ekonomim

Merkez Bankası’ndan Temkinli Enflasyon Tahmini
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin