2023 yılının mart ayında brüt mevduat faizi, yıllık bazda yüzde 39,18 oranında bir getiri sunarak, 52 ay aradan sonra enflasyonu geride bıraktı. Bu dönemde, enflasyonla birlikte yatırımcısına kazandıran tek finansal araç olarak öne çıktı.
Ajansların Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yatırım araçlarının reel getiri oranları incelendiğinde, devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) yüzde 5,05, doların yüzde 16,14, Euro’nun yüzde 16,65 ve BIST 100 endeksinin yüzde 18,35 oranında kayıp yaşattığı belirlendi. Ancak mevduat faizi, bu dönemde yüzde 0,78 oranında kazanç sağladı.
Mart ayında yıllık bazda sağlanan yüzde 39,18’lik getiri, Ekim 2020’den bu yana yatırımcıya enflasyonun üzerinde bir reel kazanç sundu.
Yüksek Mevduat Faizleriyle Fon Toplama Süreci
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Çaşkurlu, ekonomi yönetiminin uyguladığı enflasyonla mücadele programının etkilerinin toplumda hissedildiğini ifade etti.
Çaşkurlu, enflasyondaki azalma ile birlikte mevduat faizlerinin de arttığına dikkati çekerek, “Ekonomi yönetimi, yaşanan iç ve dış ekonomik gelişmeler sonucunda yatırımcıları, güvenli liman olarak değerlendirdikleri altın ve döviz gibi enstrümanlardan ziyade Türk lirasına yönlendirdi. TCMB ve BDDK’nın ortak çalışmalarıyla bankalar, yüksek mevduat faiz oranları ile fon toplamak için harekete geçti.” şeklinde konuştu.
Mevduat faizlerinin mart ayında reel getiri düzeyinde kalmadan, stopaja rağmen yatırımcısına kazanç sağladığını vurgulayan Çaşkurlu, mevduatın uzun bir aradan sonra ilk defa mart ayında reel kazanç sağladığını belirtti. Bu trendin devam edip etmediğini görmek için ikinci çeyrek sonunda yeni bir değerlendirme yapılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: Ekonomim