TÜDKİYEB’den Şap Hastalığı Açıklaması
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, şap hastalığı ile ilgili son durumu kamuoyuna açıkladı. Çelik, sığır, manda, koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda virüslerin neden olduğu hastalığın hızla yayıldığını belirtti.
Hastalık Süt ve Et Verimini Tehdit Ediyor
Buzağılarda ve kuzularda ölümle sonuçlanabilen şap hastalığı, ayrıca süt ve et veriminde önemli düşüşlere neden olarak ekonomik kayıplara yol açabiliyor. Çelik, bu durumun çiftçiler için büyük bir risk oluşturduğunu vurguladı.
Toplum Bilinçlendirilmelidir
Yetiştirici ve tüketicilerin şap hastalığı hakkında farkındalığının artırılması gerektiğini ifade eden Çelik, “Yetiştiricilerin şap hastalığının evreleri konusunda eğitim alması büyük önem taşıyor. Bu sayede ekonomik kayıpların önüne geçilebilir. Diğer yandan tüketicilerin şap hastalığından dolayı et tüketiminden çekinmemesi için de bilinçlendirilmesi zaruridir” dedi.
Aşılamanın Önemi
Şap hastalığı ile mücadelede en etkili yöntemlerden birinin, hastalık görülmeden önce hayvanların aşılanması olduğunu aktaran Çelik, büyükbaş hayvanların yılda iki, küçükbaş hayvanların ise bir kez aşılanması gerektiğini açıkladı.
Hastalığın ortaya çıkması durumunda yayılmanın önüne geçebilmek için hayvan hareketlerinin kısıtlanması gerektiğini de belirten Çelik, Bakanlığın bu yöndeki kararını doğru bulduğunu ifade etti.
Hayvanların ağız bölgelerinde oluşan yaralar nedeniyle yeme içme zorunluluklarının arttığını ve bu durumun et verimlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Çelik, şap hastalığına bağlı azalmaların doğal bir süreç olduğunu belirtti.
Kesimler Veteriner Kontrolünde Devam Ediyor
Yem giderlerinin, hastalıklı hayvanların kilo kaybetmesi nedeniyle çok önemli bir maliyet unsuru oluşturduğunu belirtti. Çelik, “Hastalıklı hayvanların daha fazla yem tüketmesi sağlamak zorunda kalan yetiştiricilerin, ekonomik kayıplarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Hayvancılıkta üretim maliyetlerini en çok etkileyen faktör yem giderleridir. Şap hastalığının daha fazla yayılmaması için hayvan pazarlarında kısıtlamaya gidilmiş olup, hayvan kesimleri veteriner hekimlerin denetiminde sürdürülmektedir. Bu bağlamda, et fiyatlarının şap hastalığı nedeniyle artması beklenmemektedir. Ayrıca, bu hastalığın insanlara bulaşması söz konusu değildir ve et ile süt ürünlerinin yeterince pişirilmesi halinde herhangi bir risk bulunmamaktadır” dedi.
Kaynak: Ekonomim