Mehmet KAYA – ANKARA
Savunma ve havacılık sektörünün ihracatı, 2025 yılının Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artarak 1.7 milyar dolara ulaştı.
Mart ayında ise aylık bazda dikkat çekici bir artış gözlemlendi. Bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %147 oranında bir yükselişle, 884 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, ilk çeyrek ihracat verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Savunma sanayiimiz her geçen gün daha da büyüyor, gelişiyor ve güçleniyor. Geniş, nitelikli, genç ve dinamik ekosistemimizle, sahada kendini ispat etmiş sistemlerimizle, her geçen gün daha da büyüyen ihracat potansiyelimizle, Türkiye’nin artık devler liginde önemli bir aktör olduğunu tüm dünyaya göstermeye devam ediyoruz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Savunma Sanayii İhracatında Küresel Yenilik
Görgün, yüksek katma değerli ürünlerin ihracatında kalıcı bir artış trendinin sağlandığını vurguladı. “Dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz kesintisiz uluslararası iş birliği faaliyetleri sayesinde, şirketlerimiz belirli coğrafyalara bağımlı olmaksızın, dünyanın neredeyse tamamına ihracat yapabilir hale geldi” dedi.
Türk ürünlerinin, yerli ve millî platformlarla entegre alt sistemler, müşterek çalışma yeteneği, ihtiyaçlara uygun çözümler, sahada sunulan hızlı geri bildirim, bakım ve entegre lojistik desteği gibi unsurlarla başarı sağladığını belirten Görgün, bu konuda da önemli mesajlar verdi.
Savunma Sanayii Başkanı, KOBİ’lerin etkinliğini artırmayı, ihracat yapan şirket sayısını yükseltmeyi ve ihracatı sektör için sürdürülebilir bir unsur haline getirmeye yönelik çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.
Yıllıklandırılmış İhracat Verileri
Diğer yandan, TİM verilerine göre, mart ayı sonu itibarıyla yıllıklandırılmış savunma ve havacılık sanayii ihracatı, 7 milyar 446 milyon dolara ulaştı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %36,4 oranında bir artış gösterdi. 2024 yılı 7.1 milyar dolar yıllık ihracatla kapanmıştı. Bu eğilim sürerse, 2025 yılında 9 milyar doları geçerek, hedeflenen 10 milyar dolara yaklaşılabilir.
Kaynak: Ekonomim