Suriye Geçiş Yönetiminde Yeni Kabine Kuruldu
Suriye geçiş yönetimi Devlet Başkanı Ahmed Eş-Şera, Beşar Esad’ın görevden alınmasının ardından, yeni bir geçiş hükümeti kurulduğunu duyurdu. Bu haber, Suriye’deki siyasi gelişmelere dair önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Eş-Şera, 29 Mart’ta yaptığı açıklamada, yakın müttefiklerinin de bulunduğu ve bir kadın bakanın da yer aldığı 23 kişilik yeni kabineyi tanıttı. Bu yeni yönetimin, savaşın yarattığı etkileri azaltarak ülkeyi yeniden inşa etmeye odaklanacağını belirtti.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de geçiş hükümetinin kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Eş-Şera, yeni hükümetin herkesin beklentilerini karşılamayabileceğini ancak uzlaşma arayışında olacaklarını dile getirdi. Eş-Şera’nın ifadeleri, Suriye televizyonunda “Atacağımız her adımda uzlaşmaya varamayacağız, bu normaldir, ama mümkün olduğunca uzlaşmaya varmalıyız” şeklinde yer aldı.
Kabinede Kimler Var?
Eş-Şera, yeni kabinede bakanların belirli bir ideolojik veya siyasi yaklaşım olmaksızın, nitelik ve uzmanlıklarına göre seçildiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şaybani ve Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, görevlerine devam edecek. İçişleri Bakanlığına ise Genel İstihbarat Başkanı Enes Hattab atandı.
Uzun süredir Esad muhalifi olan Hıristiyan azınlık temsilcisi Hind Kabawat, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı olarak atandı ve bu atama, Eş-Şera tarafından yapılan ilk kadın atama özelliğine sahip. İsyancı bölgelerdeki Beyaz Baretliler’in lideri Raed el-Salih, acil durumlar ve afetler bakanı olarak görev alacak.
Yeni hükümet, Suriye’deki etnik ve dini azınlıkları temsili için dört bakan da atamış durumda; bunlar arasında bir Hristiyan, bir Dürzi, bir Kürt ve bir Alevi yer alıyor. Ancak bu bakanlıkların kilit rol üstlenmediği dikkat çekti. Eş-Şera, “Suriye toplumunun çeşitliliği” ile uyumluluğu göz önünde bulundurarak kotaya dayalı bir sistemden vazgeçtiklerini belirtti.
Geçiş hükümetinin, Mart ayı başlarında açıklanması planlanıyordu. Bunun yanı sıra, ülkenin batı kıyısındaki Alevi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yaşanan çatışmalar sonucunda çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bildirildi. Savaşın yıkıcı etkileri altında, binlerce sivilin Lübnan’a kaçtığı ve başka bölgelere sığındığı da gelen bilgiler arasında.
Ölen yüzlerce kişi için cenazeler düzenlendi
Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) adlı İslamcı grubu 8 Aralık’ta Esad yönetimini devirdikten sonra, yeni kurulan geçici hükümetin tüzüğünü hayata geçirdi. Yeni kabinenin kurulumuna kadar ülkenin yönetimi, Muhammed El Beşir başkanlığındaki geçici hükümete devredildi. Esad yönetiminin devrilmesine öncülük eden HTŞ’nin lideri Eş-Şera, geçici devlet başkanı olarak atanmıştı.
Dışişleri Bakanlığı’nın Açıklaması
Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki siyasi geçiş sürecine dair yaptığı açıklamada, “Ulusal Diyalog Konferansı’nın düzenlenmesi ve Anayasa Bildirgesi’nin açıklanmasının ardından atılan adımlar, Suriye yönetiminin kapsayıcı bir anlayışla süreci ilerletme iradesini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, bakanlık, Türkiye’nin Suriye’deki güvenlik ve istikrarın sağlanmasında kapsamlı bir siyasi süreci desteklemeye devam edeceğini belirtti. Bu süreçte uluslararası toplumun da Suriye’nin istikrarı için çabalarını artırması gerektiğinin altını çizdi.
Kaynak: BBC Türkçe