1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Bakanı Bolat’tan ABD’ye Gümrük Talepleri

Ticaret Bakanı Bolat’tan ABD’ye Gümrük Talepleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maruf Buzcugil

OSAKA – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ABD ile olan ticaretinde fazla verdiğini belirterek, Amerika Birleşik Devletleri’nden yüzde 10 gümrük vergisinin kaldırılmasını talep ettiklerini açıkladı. Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen EXPO 2025 Fuarı’nın açılışı için gerçekleştirdiği ziyaret esnasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bolat, “ABD’nin aldığı tedbirlerle ilgili olarak dış ticaret açığı verdiği ülkeleri öncelikli hedef alması elbette doğal. Bizimle ilgili ABD’nin fazlası var. Bu çerçevede yüzde 10 gümrük vergisinin kaldırılmasını bekliyoruz. Somut talebimiz bu olacak” dedi.

Bakan Bolat, ikili ticarette geçen yıl enerji ithalatından kaynaklanan 2,5 milyar dolarlık dış ticaret açığını hatırlattı.

Mayıs’ta ABD ile Toplantılar

Türkiye’nin ABD ile ticaretini artırma kararlılığında olduğunu ifade eden Bolat, “Ticaret Bakanlığında, ABD ve Amerika kıtasına yönelik ihracat stratejimiz yoğun bir şekilde uygulanmaktadır. İhracatçı Birlikleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve DEİK olarak yeni aksiyonlarla bu dış ticaret hedeflerimize ulaşmak için çalışacağız” diye konuştu. Eyaletler, sektörler ve ürünler bazında gerçekleştirdikleri çalışmalara değinen Bolat, “Bu yıl ABD’ye yönelik çalışma planlarımızı en az iki katı artışla gerçekleştireceğiz. ABD ile ticaret ilişkilerimizde kurumsal bir yapıya sahibiz; bu çerçevede Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşmamız var. Bunun toplantısı mayıs ortasında Washington’da gerçekleştirilecektir. Ayrıca düzenli olarak DEİK tarafından Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) yatırım konferansları da yapılacak” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Ticarette DTÖ Üzerindeki Etkiler

Bakan Bolat, Trump döneminde artan gümrük vergilerinin dünya ticaretinde belirsizliğe yol açtığına dair düşünceleri yorumladığında, “Bu endişe var ancak ülkelerin ortak menfaatlerinin çok taraflı ticaret sistemini geliştirmekten yana olacağını fark edeceklerine inanıyorum. Dönemsel çalkantılar ve dalgalanmalar olsa da dünya ticaretinin daralması, dünya milli gelirinin de azalması anlamına geliyor. Ülkelerin bu durumu fark edeceklerine ve çok taraflı dünya ticaret sisteminin gelişmesine katkı sağlayacaklarına temenni ediyoruz. İçine kapanma durumunda dünya ticareti azalırken, bu da global ölçekte bir fakirleşme yaratacaktır. Buna rağmen ticaretin büyümesi ve gelişmesi gerektiği bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum” şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye-Japonya Serbest Ticaret Anlaşması Gecikmesi

Ömer Bolat, Türkiye ile Japonya arasında yapılması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın neden geciktiğine dair soruya yanıt verirken, “Japonya’nın AB ile benzer bir anlaşma süreçleri var. Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması üzerinde müzakereler devam ediyor. Bu teknik bir süreç ve heyetler zaman zaman bu müzakereleri gerçekleştiriyor. Çeşitli sektörler ve ürünler açısından talepler ve beklentiler ortaya konmakta. Ancak bu süreçte, Türkiye’de yaşanan darbe girişimi, yoğun seçim maratonları, Kovid-19 süreci ve depremler gibi birçok çalkantılı dönem yaşandı. Bu sebeplerle müzakerelere ara vermek zorunda kalındı. Taraflar karşılıklı olarak pozisyonlarını değerlendirip, müzakere davetinde bulunuyor. Bu, basit bir alışveriş süreci değil; tarım, hizmet, sanayi ve teknolojik ürünler gibi birçok alanda 12 bin 500 ürün değerlendiriliyor. Bu sebeple, konu üzerindeki istekliliğimiz devam etmekte ve teknik heyetler önümüzdeki süreçte yeniden bir araya gelecek” dedi.

Kaynak: Ekonomim

Ticaret Bakanı Bolat’tan ABD’ye Gümrük Talepleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin