Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), 2025’in ilk çeyreğine ait finansal verilerini Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) duyurdu.
Banka, yılın ilk üç ayında aktif büyüklüğünü %13,3 artırarak 160 milyar liraya çıkardı. Ayrıca, kredi hacmi %17,6’lık bir artışla 102,4 milyar lirayi buldu. Brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı %0,70 olarak kaydedilirken, ortalama öz kaynak karlılığı ise %37,1 oldu.
TKYB, 2025’in ilk çeyreğinde net karını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %70 artırarak 1,8 milyar liraya yükseltti.
TKYB Genel Müdürü İbrahim Öztop, yılın ilk çeyreğinde yatırım bankacılığı ve girişim sermayesi alanında kayda değer projelere imza attıklarını ifade etti.
Öztop, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait bazı yük ve yat limanlarının özelleştirilmesi sürecinde yürütülen çalışmalar kapsamında Kalamış Yat Limanı ihalesinin tamamlandığını ve 5 Şubat’ta işletme hakkı devrinin başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, Kalyon Güneş Teknolojileri’nin 3,26 milyar liralık halka arzını lider kurum olarak başarıyla tamamladıklarını sözlerine ekledi. Bu tür çalışmalar, yenilenebilir enerji alanındaki katkılarını ve sermaye piyasalarındaki etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.” dedi.
Tarfin Tarım AŞ aracılığıyla sürdürülebilir tarım finansmanına destek olmak amacıyla 150 milyon liralık sukuk ihracı gerçekleştirdiklerini aktaran Öztop, bu işlemin alternatif finansman araçlarının kullanımında öncü rol üstlenirken tarım sektörünün sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunduğunu vurguladı. Yeşil enerji ve gıda gibi stratejik öneme sahip alanlarda işbirliklerini güçlendirerek devam edeceklerini ifade etti.
Girişim sermayesi alanında, TKYB Üst Fonu çerçevesinde Mediterra Capital ve Revo Capital’in III. fonlarına yatırım yaptıklarını kaydeden Öztop, bu yatırımlarla KOBİ’ler ve yenilikçi girişimlerin sermaye desteği alacaklarını belirtti.
Deprem Bölgesinde İstihdamı Destekleyen Yeni Proje
Öztop, deprem bölgesinin ekonomik ve sosyal açıdan yeniden güçlendirilmesi için yapılan çalışmalara da değindi. Dünya Bankası’ndan, Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında 500 milyon dolarlık finansman sağlandığını duyurdu.
Bu kaynak ile 11 depremzede il ve komşu 7 ilde faaliyet gösteren işletmelere yatırım ve işletme sermayesi finansmanı sunulacağının altını çizen Öztop, “Böylelikle bölgedeki KOBİ’ler ve büyük ölçekli işletmelere uzun vadeli finansman sağlayarak sürdürülebilir ekonomik toparlanmaya katkıda bulunacağız.” dedi.
Öztop, Türkiye Kalkınma Fonunun girişimcilik ekosistemine aktardığı toplam kaynak miktarının 29 doğrudan yatırıma 20,4 milyon dolar, 7 fon yatırımına 23,4 milyon dolar ve 350 TÜBİTAK BiGG girişimine yaklaşık 9 milyon dolar olmak üzere toplamda 53,4 milyon dolara ulaştığını aktardı.
Sürdürülebilirlik Temalı Kredi Portföyü
Öztop, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yatırımlara devam ettiklerini vurguladı. “Sürdürülebilirlik temalı kredi portföyümüz, toplam kredi portföyümüzün %96’sını oluşturuyor. Temin ettiğimiz kaynakların %61’i yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği temalı kaynaklardan geliyor. Buna ek olarak, 2025 Sustainable Finance Awards kapsamında Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde ‘En İyi Kalkınma Bankası’ ödülüne layık görüldüğümüzü de ifade etmek isterim. Tüm bu gelişmeler, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusundaki bağlılığımızın ve attığımız somut adımların açık bir yansımasıdır.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Ekonomim