TSKB 75. Yılını Kutluyor
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), bu yıl 75. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “Türkiye’nin kırılganlıklarını güçlendirecek kaynaklar yaratmak için çalışıyoruz” açıklamasında bulunarak, 2024 yılında sektördeki en başarılı finansal sonuçları elde ettiklerini ifade etti. Bilgiç, TSKB’nin aktif büyüklüğünün yüzde 30,7 artışla 231,3 milyar TL, kredilerinin ise yüzde 11,6 artışla 166,4 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin yenilenebilir enerji gücünün 60 bin megavatının yüzde 15’inin finansmanının sadece TSKB tarafından sağlandığını vurguladı.
TSKB Genel Müdürü, basın mensuplarıyla yaptığı görüşmede 2024 yılını değerlendirerek, 2025 hedeflerine dair bilgiler paylaştı. 2024 yılında 1,8 milyar ABD doları tutarında uzun vadeli nakit kullandırdıklarını ve bunun yanında iklim ve deprem finansmanı, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ile kadın istihdamı gibi stratejik alanlara destek verdiklerini anlattı. Bugüne kadar finansmanını üstlendikleri 421 yenilenebilir enerji projesi ile Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün yaklaşık yüzde 15’ini oluşturduklarının altını çizen Bilgiç, Türkiye’nin enerjideki toplam kurulu gücünün 120 bin megavat olduğunu ve bunun 60 bin megavatının 100 milyar dolarlık yatırımla yenilenebilir enerjiden elde edildiğini belirtti.
2025 Büyüme Hedefleri ve Sürdürülebilirlik
2025 yılı için büyüme hedeflerini yüzde 10 olarak belirlediklerini ifade eden Bilgiç, her yıl 2 milyar dolarlık kaynak kullandırmayı planladıklarını söyledi. “2025, 2024’ten kaynak bulma konusunda daha iyi bir yıl olacak” diyen Bilgiç, borçlanma sürelerinin ortalama 12 yıl, kredi verme sürelerinin ise 5 yıl olduğunu da ekledi.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İçin Finansman
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) odaklı kredilerin toplam kredi portföylerindeki oranını yüzde 92’ye çıkardıklarını aktaran Bilgiç, bu doğrultuda 2030 hedefleri olan 10 milyar dolarlık SKA finansmanının yüzde 52’sinin tamamlandığını belirtti. Uluslararası kuruluşlardan sağlanan 1,7 milyar ABD dolarlık fon ve Eurobond ihraçları ile finansal yapılarını güçlendirdiklerini ifade eden Bilgiç, net dönem kârlarının yıllık yüzde 44 artışla 10,1 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.
Halka Arz ve Birleşme İşlemleri
Türkiye’nin finans sektörünün yüzde 85’inin bankalar, yüzde 15’inin sermaye piyasalarından oluştuğunu belirten Bilgiç, 2024 yılında 40’a yakın halka arz gerçekleştiğini ve bunlardan 4’üne TSKB’nin aracılık ettiğini söyledi. Ayrıca, birleşme ve satın almaların revaçta olmadığı bu dönemde önemli bir satın alma işlemine de aracılık ettiklerinin altını çizdi.
Yeşil Fon İnisiyatifi
Dünya Bankası ile imzalanan 155 milyon dolarlık kredi sözleşmesi ile Türkiye’de kurulan ilk yeşil dönüşüm odaklı girişim sermayesi yatırım fonu olan Türkiye Yeşil Fonu hakkında bilgi veren Bilgiç, bu fonun firmalara sermaye artışı yöntemiyle azınlık ortak olarak destek sağlamak amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, TSKB’nin Türkiye Yeşil Fonu gibi yenilikçi kaynaklarla sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sunmaya devam edeceğini vurguladı.
Danışmanlık Faaliyetleri
2024 yılı itibarıyla Türkiye’de 23 şehirde ve iki ülkede gerçekleştirilen 150’ye yakın projeyle danışmanlık hizmetlerini genişletmeye devam ettiklerini belirten Murat Bilgiç, “Finansal danışman, mühendis ve ekonomistlerden oluşan uzman ekiplerimizle sunmuş olduğumuz çeşitli hizmetlerle iş dünyası ve kamu sektörü için stratejik çözümler sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. Bilgiç, tecrübelerini ticarileştirerek müşterilere ulaşmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: Ekonomim