Küresel alüminyum sektörüne dair önemli meselelerin ele alındığı zirvelerde, sektördeki paydaşlar bir araya gelerek geleceğe yönelik öngörüler ve projeksiyonlar paylaşma fırsatı buldular.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alüminyum Komite Başkanı Ali Bakaner, bu zirvelerin ardından yaptığı açıklamada, sürdürülebilir ve yeşil enerjinin üretim süreçlerinde daha fazla önem kazandığını vurguladı. Bakaner, “Birlik olarak sektördeki gelişmeleri yakından takip ediyor ve uluslararası platformlarda ‘Turkish Aluminium’ markasıyla varlık gösteriyoruz. Türk alüminyum sektörü, katma değerli üretim ve rekabetçi gücüyle dış pazarlarda etkisini artıracaktır” şeklinde konuştu.
“Turkish Aluminium” markası global sahnede
İDDMİB, sektörel gelişmelerle birlikte “Turkish Aluminium” markasını uluslararası arenaya taşımak amacıyla iki önemli organizasyona katıldı.
Sürdürülebilirlik ve piyasa dengeleri konuşuldu
13–15 Mayıs 2025 tarihlerinde Londra’da gerçekleştirilen 30. World Aluminium Summit, CRU organizasyonu, International Aluminium Institute ve Aluminium Stewardship Initiative iş birliğiyle düzenlendi. Toplantıya 38 ülkeden 170 firma ve 370 katılımcı katıldı. Türkiye’den İDDMİB Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Öncel, Şevket Çalışkan, Aynur Ayhan ve İMMİB Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu konferansta yer aldılar. Konferansta; ham madde temini, birincil/ikincil alüminyum, sürdürülebilirlik, fiyat politikaları ve global arz-talep dengesi gibi temel meseleler ele alındı.
Korumacılık ve tarifelerin etkileri değerlendirildi
Konferansın ilk gününde düzenlenen “Alüminyum Sektöründe Küresel, Jeopolitik ve Ticari Baskı” başlıklı panelde, Dr. S. Armağan Vurdu, konuşmacı olarak bulunarak sınırda karbon düzenleme mekanizması, enerji maliyetleri, uluslararası ticarette korumacılık ve tarifelerin sektöre etkileri gibi konular üzerinde durdu.
Alüminyum pazarı analizleri Şikago’da yapıldı
2–5 Haziran 2025 tarihlerinde ABD’nin Şikago kentinde düzenlenen 17. Harbor Aluminium Summit bu yıl 40 ülkeden 900’den fazla sektörel temsilciyi bir araya getirdi. Türkiye’den zirveye katılan İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Çalışkan ve İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgül Keleş, Kuzey Amerika, Avrupa Birliği ve Çin özelinde alüminyum pazarı analizleri, üretim-tüketim öngörüleri, LME fiyat beklentileri ve geri dönüşüm trendleri gibi konuları tartışma imkanı buldular.
Sektörün vizyonu yeşil dönüşüm ve katma değerli üretim
Ali Bakaner, zirveler sonrasında yaptığı değerlendirmede alüminyum sektörünün sanayinin önemli bir bileşeni olduğunu belirterek, dünya genelinde ikincil alüminyum başta olmak üzere alüminyuma olan talebin giderek arttığını kaydetti. Sürdürülebilir ve yeşil enerji ile üretim konularının önem kazanmasına vurgu yapan Bakaner, “İDDMİB olarak sektördeki gelişmeleri yakından izliyor ve ‘Turkish Aluminium’ markası altında global pazarlara girmeye devam ediyoruz” dedi.
AB’nin 2019’da kabul ettiği Yeşil Mutabakat uygulamasında alüminyum sektörünün pilot sektör seçildiğini hatırlatan Bakaner, çalışmalara dair firmaların yeşil dönüşüm sürecine uyum sağlamaları için gerekli desteği sunacaklarını ifade etti.
Bakaner, sektörün en büyük pazarının %60 ile AB ülkeleri olduğunu belirterek, “Bugün AB, ikincil alüminyum için ithalatçı konumundadır ve Türkiye, AB’ye ürün tedariği sağlamaktadır. Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde ticaret yapan bir partnerdir” dedi.
200 ülkeye ihracat
Türk alüminyum sektörü, Türkiye Demir ve Demir Dışı Metaller ihracatında %40 pay ile lider konumdadır. Bu sektör toplamda 200 ülkeye ihracat gerçekleştirmekte ve dünya alüminyum ihracatında %2,12’lik payla 14. sırada yer almaktadır. 2025 Mayıs ayında alüminyum ihracatı %6,85 artarak 502,48 milyon dolara ulaşırken, ilk beş aylık ihracat %12,28 artış göstererek 1,22 milyar dolara yükseldi. Miktar bazında ise, Mayıs ayı ihracatı %1,76 artışla 113 bin ton ve ilk beş aylık ihracat %4,47 artışla 500 bin ton olarak kaydedildi. 2024 yılı itibarıyla, alüminyum sektörü %2,82 artışla 2,84 milyar dolarlık bir ihracata imza attı.
Türk firmaları yüksek kaliteli ürünleri ile dikkat çekiyor
Türk alüminyum ürünleri, uluslararası standartlarda sertifikalandırılan yüksek kaliteleri, rekabetçi fiyatları ve zamanında teslimatları ile öne çıkmakta olup, dünyanın birçok pazarında tercih edilmektedir. Türk firmaları, 30 yılı aşkın bir süredir Avrupa, Asya ve ABD’deki ana fuarlara aktif olarak katılarak “Turkish Aluminium” markasını uluslararası düzeyde geliştiriyor.
Kaynak: Ekonomim