AA muhabirinin Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerinden edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin elektrik kurulu gücü mart sonunda 117 bin 876 megavat düzeyine ulaştı.
Artan nüfus ve yükselen enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla, fosil yakıt ithalatının getirdiği cari açığı azaltmaya yönelik politikalar ile sanayi büyüme çabaları doğrultusunda, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına hız verildi.
Türkiye’nin Güneş Enerjisi Kurulu Gücü 21 Bin 620 Megavata Ulaştı
Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü, geçen yıl mart ayında 16 bin 700 megavat seviyesindeyken, bu yıl yüzde 129 artışla 21 bin 620 megavata yükseldi.
Rüzgar enerjisi kurulu gücü ise geçen yıl 12 bin 82 megavatken, bu yıl yüzde 108 artışla 13 bin 98 megavat seviyesine çıktı.
Bu gelişmeler sonucunda, geçen yıl mart ayında rüzgar ve güneş enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 25,7 iken, bu yıl itibarıyla bu oran yüzde 30’a ulaşmış durumda.
Trafo Kapasitesini Aşan Yatırım Talebi
Türkiye’nin güneş enerjisi sektörü üzerine AA muhabirine açıklamalarda bulunan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, güneş enerjisi kurulumlarının büyük çoğunluğunun lisanssız projeler üzerinden gerçekleştirildiğine dikkat çekti.
Erkan, lisanslı depolamalı santrallere tahsis edilen trafo kapasitelerine vurgu yaparak, “Lisanslı depolamalı güneş santrallerine verilen kapasite 15 bin megavat, lisanssız projelere dair toplam kapasite ise 22 bin megavat. Güneş enerjisi bu iki ana kaynaktan büyümeye devam ederken, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) güneş projeleri de önemli bir destek sağlayacaktır.” dedi.
Erkan, mevcut büyük kapasitelerin yanı sıra, 1-5 megavat arası öz tüketim amaçlı kurulum yapmak isteyen orta ve küçük ölçekli yatırımcıların da bulunduğunu ve bu grupların trafo kapasite kısıtlarından olumsuz etkilendiğini ifade etti. Ayrıca, “Güneş enerjisi sektöründe yatırımcıların trafo kapasite kısıtlarından etkilenmeyen öz tüketim projeleri için yeni bağlantı modelimizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ilettik. Bu model, bakanlığın 2035 Yenilenebilir Enerji Yol Haritasında da yer aldı. Öz tüketim amaçlı projelere özel kapasite tahsisi sağlayan bu yeni modelin hayata geçmesi, sektörü canlandıracak ve ihracatçı firmaların rekabet gücünü artıracaktır.” şeklinde eklemede bulundu.
Kaynak: Ekonomim