EVRİM KÜÇÜK
Küresel çimento sektörü, veri merkezleri inşasında yaşanan patlama ile önemli bir fırsat ile karşı karşıya. Özellikle ABD’de, teknoloji devlerinin önümüzdeki üç yıl içinde çok sayıda yeni veri merkezi oluşturması bekleniyor. Bu durum, Türkiye gibi çimento üreticileri için yeni pazar imkanları oluşturuyor.
ABD’de 2023’te 247 Bin Ton Tüketim Bekleniyor
Dijitalleşmenin önemli bir dişlisi haline gelen veri merkezleri, sadece teknoloji yatırımı olarak değil, ağır sanayiye de katkıda bulunan bir alan olarak öne çıkıyor. ACA’nın Veri Merkezi Pazarı Analizi’ne göre, Mart ayı itibarıyla ABD’de 5.426 aktif veri merkezi bulunmakta ve bu sayının 2027 yılı sonuna kadar 6 bine yaklaşması öngörülüyor. Amazon, Microsoft, Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri, yeni veri merkezi projelerinin yaklaşık yüzde 25’ini üstleniyor. ACA verilerine göre, ABD’deki veri merkezi projeleri 2025 yılında yaklaşık 247 bin ton çimento tüketecek ve bu rakam 2027 sonuna kadar toplamda 860 bin tona ulaşması bekleniyor.
Türk Çimentosu 55$/ton
ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun verilerine göre, ABD’nin çimento ve klinker ithalatı son on yılda önemli bir artış gösterdi. Ancak son iki yılda bu durum istikrara kavuştu. S&P Global Commodity Insights’a bağlı Platts, Türkiye’deki çimento fiyatlarını geçen hafta 55 $/ton FOB olarak belirtmişken, Houston’a gönderilen Cement Freight Med maliyeti 22 dolar/ton şeklinde değerlendirildi. Her iki fiyat da bir önceki haftayla benzer seviyelerde seyretmekte.
2032’ye Kadar Yıllık %7.5 Büyüme Bekleniyor
ABD’deki veri merkezleri ile bu alandan gelecek talebin 1 milyon tona yaklaşması bekleniyor. Dünya genelinde de benzer bir eğilim gözlemleniyor; 2025 yılı itibarıyla veri merkezi inşaat pazarının küresel büyüklüğünün 243 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Bu büyümenin, 2032 yılına kadar yıllık yüzde 7,5 oranında devam etmesi bekleniyor. Bu durum, çimento gibi temel yapı malzemeleri, özellikle yüksek performanslı beton karışımları açısından yeniden önemli hale geliyor.
Sektör Devleri Yeni Döneme Hazırlanıyor
Veri merkezi inşaatlarının sunduğu fırsatlar, yapı malzemeleri üreticileri tarafından titizlikle takip ediliyor. Holcim’in yeni iştiraki Amrize, veri merkezlerine özel sürdürülebilir beton çözümleri geliştirmekte. Ayrıca Martin Marietta, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 8 gelir artışı sağladığını açıklayarak bu pazara olan güvenini pekiştirdi ve ton başına kârını 7.60 dolara çıkardı.
Heidelberg Materials, 2030’a kadar devam edecek altyapı ve veri merkezi yatırımlarının, operasyonel kârlılığı yıllık yüzde 7-10 artıracağını öngörüyor. Firma, düşük karbonlu beton ve alternatif bağlayıcı maddelerle ürün yelpazesini çeşitlendirmeye devam ediyor.
Türkiye, Dünyada Öne Çıkan Bir Oyuncu
2024 yılı itibarıyla küresel çimento üretiminde Çin, açık ara en büyük üretici konumunda. Yaklaşık 1.58 milyar ton üretimle birinci sırada yer alan Çin’i, sanayileşme sürecini sürdüren Hindistan ve ihracata odaklı büyüyen Vietnam takip ediyor. ABD, iç pazar tüketimi ile dikkat çekerken, Türkiye özellikle Ortadoğu ve ABD’ye yaptığı ihracatlarla öne çıkmakta. Statista verilerine göre, küresel görünüm şu şekildedir:
■ Çin, dünyanın en büyük çimento üreticisi. CNBM gibi dev firmalar sayesinde ülkenin üretimi 1,5 milyar tonu aştı.
■ Hindistan, büyük altyapı projeleri ve kentsel dönüşüm projeleri ile üretimini artırarak, yaklaşık 370 milyon ton yıllık üretimle ikinci sıradadır.
■ Vietnam, Güneydoğu Asya’nın önemli üreticisi ve ihracatçısı olarak Japonya ve Güney Kore gibi pazarlara yoğun ihracatlar gerçekleştiriyor.
■ ABD, 90 milyon ton seviyelerinde üretim yapıyor ve iç talep durağan seyretmesine rağmen veri merkezi inşaatları dikkat çekiyor.
■ Türkiye ise yaklaşık 80 milyon tonluk üretimle küresel ligde ilk beş arasında yer almakta. ABD ve Afrika’ya yapılan ihracatlar, Türkiye’nin büyümesine katkı sağlıyor.
Kaynak: Ekonomim